Cemil Çiçek'ten Bahçeli'ye Yüzde 50+1 Cevabı

TAKİP ET

Cemil Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "yüzde 50+1" eleştirisine yanıt verdi.

Eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek, Saray'da gerçekleştirilen bir toplantıda "Anayasa toplantısında 50 +1'in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum. Bu sözlerim iktidar ya da muhalefet yanlısı değil. Söylediğim cümleler gayet açık. 50 + 1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak" demiş, bu sistemin Türkiye'yi kaosa sürükleyeceğini söylemişti.

Çiçek'in sözlerine partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada yanıt veren Devlet Bahçeli, "Altı partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem arayışları için seri toplantılar düzenlediği bir dönemde, tesadüfe bakınız ki, Sayın Çiçek’in beyanatı her anlamda dikkat çekicidir. Ve bize göre kuşku vericidir. Hem teorik olarak hem fiili uygulamaları açısından Cumhurbaşkanı’nın yüzde 50+1 oyla seçilmesi meşruiyet sancılarını baştan ortadan kaldıracak, demokrasi güvenliğini de temin ve teyit edecektir" demişti.

Bahçeli'nin açıklamasına ilişkin Sözcü'den Aytunç Erkin'e konuşan Cemil Çiçek, "İtirazlarım çok açık. Ama fikir değil ben tartışılıyorum" dedi.

Kim Nasıl Anlıyorsa Anlasın

Aytunç Erkin Sözcü'deki köşesinde "Dün… Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek'i aradım. Çiçek, misafiri olduğu için Bahçeli'yi canlı dinleyemediğini ama metni yazılı bir şekilde okuduğunu söyledi. Çiçek şöyle konuştu: “Artık bir şey demiyorum. Ben sizinle yaptığım röportajda söylemiştim: Doğrusu siz gazetecilik yapıyorsunuz. İtirazlarım çok açık. Ama fikir değil ben tartışılıyorum. Kusura bakmayın bundan sonra beyanat vermeyeceğim. Benim söylediğim belli Sayın Bahçeli'nin de. Konunun nasıl gündeme geldiği belli. Kim nasıl değerlendiriyorsa ya da anlıyorsa anlasın. Bir kez daha söylüyorum: Konunun nasıl gündeme geldiği belli. Açıklamalarım ortada. Değerlendirmesi gerekenler değerlendirir. Ayrıca açıklama yapmam gerekmez" diye yazdı.

Dediklerim Doğru Çıkıyor, Fikirler Değil Ben Tartışılıyorum

Cemil Çiçek'in telefonu kapatırken "Ama gördünüz değil mi? Dediklerim doğru çıkıyor. Fikirler değil ben tartışılıyorum. Bu ortam sağlıklı bir konuşma ortamı değil ki! İnsanlar konuşsa… Altını yeniden çiziyorum: Konunun nasıl gündeme geldiği belli. Dolayısıyla kamuoyu nasıl değerlendirir, değerlendirmesi gerekenler nasıl değerlendirecektir" diye eklediğini belirten Erkin, "Yılların siyasetçisi Çiçek'in 'Konunun nasıl gündeme geldiği belli' cümlesi çok önemli. Çünkü… Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile SP lideri Temel Karamollaoğlu arasında geçen görüşme sonrasında Karamollaoğlu'nun açıklamalarına işaret etti.  Karamollaoğlu 11 Kasım'da, Erdoğan'ın sistemi 'istikrar' vurgusuyla savunduğunu, sadece Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından '50+1'in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1'i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık' şikayetinde bulunduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

Cemil Çiçek'ten Bahçeli'ye Yüzde 50+1 Cevabı kim nasıl anlıyorsa anlasın