Cengiz ve Kalyon'un Kira Borcu 2043'e Ertelendi

TAKİP ET

Cengiz Holding ve Kalyon Holding'in İstanbul Havalimanı işletmesindeki kira borçları 2043 yılına kadar ertelendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Havalimanı işletmesini yürüten İGA Ortak Girişim Grubu'nda bulunan Cengiz Holding ve Kalyon Holding'in 2019-2021 yılları arasında ödenmesi gereken 1 milyar 195 milyon euroluk kira borcunun 2043'e kadar ertelendiğini açıkladı.

İGA Ortak Girişim Grubu beş şirket ile oluşturulmuş, fakat da sonra Cengiz Holding ve Kalyon Holding gruptaki Mapa İnşaat ve Limak İnşaat'ın hisselerini satın almış, Kalyon'un hisseleri yüzde 55'e, Cengiz'in hisseleri ise yüzde 45'e çıkmıştı.

İstanbul Havalimanı Hisseleri Cengiz ve Kolin Arasında Paylaşıldı


Kira borçlarının ertelenmesine ilişkin belgeleri açıklayan Ali Mahir Başarır, "25 Ocak 2018’de İGA ile DHMİ arasında bir ek protokol yapılıyor. Bu ek protokolde İGA’nın yani bu beşli çetenin 2018, 2019, 2020 yıllarında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ödemesi gereken 1 milyar 195 milyon avroluk kira bedelinin 2042 ve 2043’e kadar ertelediler" ifadelerini kullandı.

Erteleme kararına tepki gösteren Başarır, "Kimin parasını hangi hakla erteliyorsunuz? Bakın şu anda Türkiye Cumhuriyeti’ni yöneten iktidar bir kuruşa bile muhtaç durumda ama 25 yıl bu parayı ödemeyecekler. O şirketler 25 yıl kalacak mı? İflas mı edecek? Bu beyefendiler yaşayacak mı? Hiçbirini bilmiyoruz ama bugün memur maaşlarının ödenip ödenmeyeceği konuşuluyor" diye konuştu.

Limak-Kalyon-Cengiz mustafa cengiz cengiz kalyon iga istanbul havalimanı işletmesi kira borçları borcu 2043 ertelendi ali mahir başarır