Çevre Mühendisleri İşsizken Bakanlık Çevrimiçi Eğitimle Tesis Sorumlusu Yetkisi Veriyor

TAKİP ET

Çevre mühendislerinin büyük bir bölümü işsiz durumdayken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çevrimiçi eğitimle 'tesis sorumlusu' yetiştirmesi mühendislerin tepkisini çekti.

Çevre mühendislerinin yaklaşık yüzde 50'si işsiz durumdayken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iki haftalık çevrimiçi eğitimle 'tesis sorumlusu' yetiştirilerek yetki verilmesi mühendislerin tepkisine neden oldu. Çevre Mühendisleri Odası, söz konusu uygulamaya tepki göstererek “Mühendislik diplomalarının ücret karşılığı verilen belgelere eşdeğer tutulmasına karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada "4 yıllık lisans eğitimini, diplomasını ‘yetersiz’ bularak, farklı meslek gruplarına birkaç günlük eğitim ve sınav sonucu verilecek belgelerle çevre mühendisliği uzmanlık alanını değersizleştiren bir süreç başlatılmıştır. Sertifikasyon sistemine dayalı bir eğitim ve çevre yönetimi anlayışının yerleştirilmesine, diplomalarımızın ücret karşılığı verilen belgelere eşdeğer tutulmasına karşı, ülkemizin çevre ve halk sağlığının korunmasına yönelik mesleki mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Bu uygulama ile çevre mühendislerinin diplomalarının yok sayılmasına tepki gösteren Çevre Mühendisleri Odası, uygulamanın yargıya taşındığını belirterek "Çevre mühendisliği diploması, atıksu arıtma tesislerinin işletilmesi için bir yeterlik ve yetkinlik belgesidir. Yaşanan sorunlara mesleki hakların korunmasını gözeten bir çözüm getirmek yerine, mesleki çerçeveyi belirsizleştiren ve sorunun bütünsel değerlendirmesinden uzak bir yaklaşımla sertifikalandırmayı öngören bir tebliğ oluşturulmuştur. Odamız tarafından, eğitim ve sınav süreçlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay 6. Dairesi nezdinde dava açılmıştır. Yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanması öncesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından savunma için ek süre talep edilmiş olup Bakanlığın savunması beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin 2019 yılında yayınlanan verilerine göre, çevre mühendislerinin yalnızca yüzde 49’u iş bulabiliyor. 2020 yılındaki atamalarda ise KPSS’den 11 çevre mühendisi atanmış durumda. Yine Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin verilerine göre yeni mezunların yüzde 67’si asgari ücretle iş bulabiliyorken yüzde 19,3’ü 3 bin ila 4 bin TL; yüzde 7,3’ü 4 bin ila 5 bin TL; yüzde 3,5’i 5 bin ila 6 bin TL; yüzde 1,5’i 6 bin ila 7 bin TL ve yalnızca yüzde 1,4’ü 7 bin TL’nin üzerinde maaşla işe başlıyor. Ayrıca çevre mühendislerinin yüzde 57’ye yakınının iş bulmak için 6 ay ve üzeri bir süre beklemek zorunda kaldığı görülüyor.

 

çevre mühendisliği bakanlık işsiz yetki sertifika çevrimiçi program online program iki haftalık yetki veriyor tepki çevre mühendisleri odası açıklama