Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Söğütlüçeşme'ye Yapılması Planlanan AVM Projesine Mahkeme 'Dur' Dedi

TAKİP ET

Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kadıköy'deki Söğütlüçeşme Gar alanı için planladığı AVM projesini iptal etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019'da yaptığı imar planı değişikliğinde söz konusu alanın vasfını değiştirerek "Söğütlüçeşme Toplu Taşım Gar Sahası" olarak düzenlemiş ve Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi söz konusu projenin iptali için dava açmıştı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre İstanbul 13. İdare Mahkemesi söz konusu projenin iptaline hükmetti.

Bilirkişi Raporuna Göre Plan Belirsizlik İçeriyor

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda değişiklik yapılan imar planına göre söz konusu alan hakkında "sosyal-kültürel alanlar, rekreasyon alanları ve ticari alanlar" gibi farklı farklı özellikler barındıran nitelemeler yapıldığı vurgulanarak "Bu durum farklı nitelikteki bu kullanımların planlama alanının neresinde, ne kadar büyüklükte olacağını belirsizleştirmektedir. Plan, teknik ve ilke olarak belirsizlik içermeyen bir belgedir. Bu durum planlama ilke ve tekniklerine aykırıdır" ifadeleri kullanıldı.

Kadıköy'ün toplu taşıma trafiğinin kesiştiği bu alanda ek yapılaşma imkanının sağlanmasının dahi bölgedeki trafik yoğunluğunun katlanmasına neden olabileceği belirtilen bilirkişi raporunda, "Trafik ve yaya yoğunluğunun artacağı bu bölgede inşa edilecek 443 araçlık otoparkın giriş-çıkış trafiğinin bile önemli kuyruklanma yaratabileceği değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

İmar planlarının planlama esas ve tekniklerine, şehircilik prensiplerine, mevzuata ve hukuka aykırı olduğuna hükmeden İstanbul 13. İdare Mahkemesi, oy birliği ile projenin iptaline karar verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Söğütlüçeşme'ye Yapılması Planlanan AVM Projesine Mahkeme 'Dur' Dedi