Ceza Hukuku Akademisi'nden 'Başıboş Köpekler Toplatılsın' Çağrısı

TAKİP ET

Ceza Hukuku Akademisi, başıboş köpeklerin toplatılması ve sahiplendirilemeyenlerin uyutulması çağrısında bulundu.

Türk hekimlerinin uzun yıllar süren mücadelesiyle bitme noktasına gelen kuduz, memleketin başına yeniden bela olabilir.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 2 çocuk başıboş köpekler tarafından ısırıldı. Isırılan 12 yaşındaki M.E. kuduza yakalandı. İlçede daha önce 36 kişinin başıboş köpekler tarafından ısırıldığı ve sağlık kuruluşlarına başvuru yapmadığı ortaya çıktı.

Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen M.E.'nin ailesi TamgaTürk'e yaptığı açıklamada, doktorların M.E. için "Umut yok" dediğini aktardı.

Özel Haber | Mahra Melin Pınar'ın Ailesi Kuduz Teşhisi Konulan Çocuğun Ailesini Ziyaret Etti

"Başıboş Köpekler Toplatılsın" Çağrısı

5199 sayılı kanunla birlikte yasal olarak başıboş köpeklerin toplatılmalarının önüne geçilmesiyle birlikte başıboş köpekler ülke çapında bir soruna dönüştü.

Doğal koşullarda çok daha kısa süre yaşayan köpekler, sokaklarda gezerek muhtelif şekillerde kendilerini besleyen topluluklar sayesinde uzun süre hayatta kalıyor ve çok daha kolay biçimde ürüyor. Giderek büyüyen üreme hızı ve belediyelerin faaliyetlerini baltalayan köpeksever yapılanmalar nedeniyle süratle artan köpek popülasyonu, sonunda Türkiye'ye yıllar önce kapanmış bir defteri yeniden açtırıyor: Kuduz.

Ceza hukuku alanında çalışan avukatlar tarafından kurulan Ceza Hukuku Akademisi, başıboş köpeklerin toplatılması, toplatılan köpeklerin bir kampanyayla sahiplendirilmesi ve sahiplendirilemeyenlerin uyutulması için çağrı yaptı.

Ceza Hukuku Akademisi şu çağrıda bulundu:

"Geniş bir kamu faaliyetiyle, sokak köpeklerinin tamamının toplatılması ve yürütülecek sahiplendirme kampanyası sonrasında kalanların uyutulması gerekmektedir. Bu noktadaki kamu faaliyeti, 5199 sayılı kanundaki cezai yaptırımlardan muaf tutulmalıdır."

Türkiye'nin Başıboş Köpek Sorunu

Türkiye, ciddi bir başıboş köpek sorunuyla karşı karşıya. Bir süre önce başıboş köpek saldırısına uğrayan 72 yaşındaki bir vatandaş hayatını kaybetmişti.  Ondan önce ise Ağrı'nın Patnos ilçesinde meydana gelen olayda 2 yaşında bir çocuk ve ablası başıboş bir köpek tarafından ısırılmış, 2 yaşındaki Ali Asaf Aktekin hayatını kaybetmişti.

2 Yaşındaki Ali Asaf'ı Öldüren Köpek Kuduz Çıktı: Ali Asaf Balkondayken Saldırıya Uğramış


Köpek Saldırısına Uğrayan 72 Yaşındaki Adam 54 Günlük Yaşam Savaşını Kaybetti


Bundan bir süre önce de başıboş köpeklerden kaçarken kamyonun altında alan 9 yaşındaki Mahra Melin Pınar, günler süren yaşam savaşını kaybetmişti. Ondan kısa bir süre önce de 20 yaşındaki Rabia Kallı başıboş köpeklerden kaçarken yaşamını yitirmişti. 

Başıboş Sokak Köpeklerinden Kaçarken Otomobilin Çarptığı Rabia Kallı Hayatını Kaybetti

Başıboş Köpeklerden Kaçarken Kamyonun Altında Kalan Mahra'dan Acı Haber


Bu iki ölümden önce de yurdun muhtelif yerlerinde onlarca saldırı meydana gelmiş, hemen her yaştan yüzlerce yurttaş zarar görmüştü. TamgaTürk'ün ayrıntılı özel haberleri için tıklayınız: 

ÖZEL HABER | Türkiye'nin Başıboş Köpek Sorunu

Özel Haber | Dünya, Vatandaşlarını Uyarıyor: Türkiye'de Başıboş Köpeklere Dikkat

Dosya Haber | Başıboş Köpek Sorunu: Bu Hale Nasıl Geldik?

Özel Haber | Eşini Korudu, Köpekseverler Hedef Gösterdi, İş İlişkileri Bozuldu, Suçsuz Bulundu   

ceza hukuku akademisi başıboş köpekler toplatılsın çağrısı sorunu 5199 sayılı kanun