Cezayir'de Fransızcaya Yasak

TAKİP ET

Cezayir'de bakanlıklar resmi yazışmalarda Fransızca kullanımını durdurdu.

Cezayir'de bakanlıklar, Cezayir ile Fransa arasında tırmanan krizle bağlantılı olarak yazışmalarında Fransızca kullanımına son verme kararı aldı.

"Bu Direktifin Sıkı Bir Şekilde Uygulanmasına Büyük Önem Veriyorum"

Cezayir'de Mesleki Eğitim ve İstihdam Bakanlığı, Facebook sayfasında Bakan Yassin Merapi'nin "Arapçayı tüm yazışmalarda kullanmanız gerekiyor." talimatını yayınladı.

Merapi, "Bu direktifin sıkı bir şekilde uygulanmasına büyük önem veriyorum" dedi.

Benzer şekilde Gençlik ve Spor Bakanlığı da Perşembe günü Facebook'ta Bakan Abdel Razzaq Sabbak'ın talimatını yayınlayarak, "Arapçanın bakanlığın tüm iç yazışmalarında kullanılması" çağrısında bulundu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da kurumda Fransızca kullanımının sonlandırıldığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, kurum bünyesindeki tüm resmi yazışmalar, beyanlar ve tabelalarda Arapçanın kullanılmasının zorunlu hale getirildiği kaydedildi.

 

Savunma Bakanlığı dışında Cezayir'deki tüm bakanlıklar iç yazışmalarının çoğunda ve hatta resmi açıklamalarında bile Fransızca kullanıyor. 

Arapçanın resmi dil olduğu Cezayir'de, Berberice de 2'nci resmi dil olarak kabul ediliyor.

Ne Olmuştu?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2 Ekim'de Le Monde gazetesinde yayımlanan "Cezayir'in sömürge tarihini Fransa nefreti üzerine inşa ettiği" yönündeki sözleri üzerine Cezayir yönetimi 3 Ekim'de hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattığını duyurmuştu.

Macron'un açıklamaları üzerine Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Macron'un yorumları, (1830-1962 yıllarında) Fransız sömürgeciliğine karşı yiğit bir direnişle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin şehidin anısına kabul edilemez bir hakarettir." ifadesine yer verilmişti.

Cezayir'in, iç işlerine müdahale edilmesinin kesinlikle reddedildiği vurgulanan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istişare için derhal ülkeye çağırdığı kaydedilmişti.

 

 

cezayir fransa fransızca macron arapça