Cherokeelerin Şefi: Jeep Adımızı Kullanamaz

TAKİP ET

Amerikan yerlilerinden Cherokee halkının şefi Chuck Hoskin Jr., araçlarında Cherokee adını kullanan Jeep'i değişiklik yapmaya çağırdı.

Uğurcan Yıldız'ın Independent Türkçe için derlediği habere göre Cherokeelerin şefi, motorlu taşıt devi Jeep'in tutumundan rahatsız. Jeep'in Cherokee ve Grand Cherokee araçlarında söz konusu halkın adı kullanılıyor. Ayrıca şirketin Mojave adında bir aracı daha var. Mojave, hem başka bir Amerikan yerli halkının hem de Güney Amerika'daki bir çölün adı.

Jeep'in ana şirketi Stellantis'in sözcüsü Kristin Starnes, Cherokee adının özenle seçildiğini söyledi. Bunun soylu, cesur ve onurlu Amerikan yerlilerini şereflendirdiğini belirtti. Öte yandan Starnes, şirketin araçlara yeni bir ad vermeyi düşünüp düşünmediği konusunda bir açıklama yapmadı.

Oklahoma'da oturan Cherokeelerin şefi ise aynı düşüncede değil. Zira Şef Hoskin Jr., şirketlerin ve spor kulüplerinin Amerikan yerlilerinin adlarını, görüntülerini ve simgelerini takma ad olarak ya da ürünlerinin üzerinde bir alamet olarak kullanmaması gerektiğini söyledi. Şef, sözlerini şöyle sürdürdü: Bunun iyi niyetli olduğuna eminim. Fakat bir arabanın yanına adımızın yapıştırılması bizi şereflendirmiyor.

Şef, ancak Cherokee halkının Amerika'daki rolü, tarihi, kültürü ve dili hakkında daha fazla bilgi edinildiği takdirde şereflendirileceklerini ifade etti. 

Cherokee Amerikan Yerlileri Kızılderililer Jeep Jeep Cherokee Kabile Şefi Kızılderili Şefi