CHP Kurultayı'nda Oy Verme İşlemi Tamamlandı: Genel Başkan Birazdan Belli Olacak

TAKİP ET

CHP'de 38. Olağan Kurultay'da genel başkan adayları konuşmalarını yaptı. Seçim için oy verme işlemine geçildi.

CHP Genel Başkanı ve Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 38. Olağan Kurultay'ında kürüsüde konuşuyor. 

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan satırlar şu şekilde:

'Ben Dahil Hiç Kimse Kendisini Partinin Üzerinde Asla ve Asla Göremez'

"Değerli yoldaşlarım; bu yıl partimizin yüzüncü yılı. Yüz yıllık tarihimiz içinde yılmadık, direndik. Türkiye'de hiçbir partiye nasip olmayacak bir tarihi yaşıyoruz. CHP'yi yüz yıl yaşatan gerçek, kuruluşunun savaş meydanlarında Kuvâ-yi Milliyecİlerin kurduğu bir partiyiz. Biz hiçbir evladımızın ytağa aç girmemesi için mücadele eden bir partiyiz. Herkesin kimliğine, yaşam tarzına saygı duyan bir partiyiz.

Bizim kurultaylarımız her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı kurultaylardır. Tartışmaları zaaf olarak gören değil, canlılık olarak gören bir gelenekten geliyoruz. Onların kurultayları ise haber değeri taşımaz. üç temel noktayı ifade edeyim. Bir; partinin yükünü taşıyan örgütlerdir. dolayısıyla örgütler partimizin temel taşlarıdır. İki; hiç kimse örgütün otoritesini, gücünü dayanışma ruhunu asla tartamaz. Üç; ben dahil hiç kimse kendisini partinin üzerinde göremez.

Sevgili örgütüm; biliyorum sizleri zaman zaman üzdüm ama asla utandıracak bir şey yapmadım.

'Sırtımdaki Hançerlerle Seçime Girdim'

Tarihin bize yüklediği zorunluluk. 6 lider oturduk. bu tabloyu kısmen anlattım ve kendilerine şunu söyledim; Ülkede demokrasi yok. Bir sorunlar yumağı haline geldi. Biz 6 lider tarihin bize getirdiği sorumluluğu yapmak zorundayız.

Uzun uzun anlattım. 6 parti bir araya geldik. Ülkeyi nasıl yöneteceğimiz için oturduk çalıştık. Ortak mutabakat metni hazırladık ve halkımızla paylaştık. Güçlendirilmiş parlementer sistem için çalışmalar yaptık. İş, cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine gelince masadan kalkmalar ve masaya geri dönmeler geldi. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Ateşi ve ihaneti gördük. Yalana dolana rağmen, milyonlarca sığınmayıca rağmen çalıştık yılmadık, yıkılmadık, boyun eğmedik.

'Değişimi Dillendirenler Uzun Süredir Değişmeyenlerdi'

Seçim bitti, daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemini dillendirenler uzun süredir değişmeyenlerdi, seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. CHP Sivas'ın ötesine gidemiyordu. Diyarbakır'a, Hakkari'ye, Mardin'e giremiyorduk. Bugün milletvekili çıkardık. Hangi değişimden söz ediyorsunuz?

‘CHP sağa kaydı’ diyorlar. Bunlar sağın da solun da ne olduğunu bilmiyorlar. Çok açık ve çok net söylüyorum. CHP, halkın partisidir.

Sosyal kimlikler üzerinden politika üretmeye başladık. Bazı arkadaşlarımızın sosyal kimliklerden belki hiç haberi yok. Bizim sağa kaydığımızı söyleyenlere sorarım; kağıt toplayıcılarının yanına kim gitti? Bu kardeşiniz. Taşeron işçileri önce Erzurum’da sonra değişik illerde örgütledik. Bu sağcılık mıdır solculuk mudur? Apartman görevlileri, hangi siyasal parti apartman görevlilerinin sorunların yöneldi? Onları nasıl örgütlediğimizi, dinlediğimize beraber karar verdik. Evlere, ofislere temizliğe gidenler. Binlerce kişi. Onlarla kim ilgilendi diye aklınıza geliyor mu? Onların sorunlarını masaya yatırdık. Binlerce mevsimlik işçi, seçimden önce de seçimden sonra da gittim. Onların dertlerini dinledim sonra kadın kollarımızı gönderdim. Bir kızcağız elime bir not verdi, ‘Beni bu hayattan kurtarın’ diye. Şimdi o çok güzel bir okulda okuyor. Biz onların sorunlarını çözeceğiz.

Ben haramzadelerin sofrasına oturmadım, onlarla aynı sofraya oturduk. Onlar bizi tanıdı biz de onları tanıdık. Çankaya’da çalışmak çok önemli değil, Sincan’da Pursaklar’da Mardin’de çalışacaksın. Türkiye coğrafyasının her adımını karış karış gezdim, gezmeye de devam edeceğim.

'CHP sağa kaydı' diyorlar. Bunlar, sağın solun ne olduğunu bilmiyorlar! Çok açık ve net söylüyorum; CHP, halkın partisidir.

Bay Kemal’in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın. Bay Kemal’i arkadan hançerlemeyeceksin."

'CHP Sağa Kaydı Diyorlar. Sağın, Solun Ne Olduğunu Bilmiyorlar'

''Ben haramzadelerin sofrasına oturmadım, onlarla aynı sofraya oturduk. Onlar bizi tanıdı biz de onları tanıdık. Çankaya’da çalışmak çok önemli değil, Sincan’da Pursaklar’da Mardin’de çalışacaksın. Türkiye coğrafyasının her adımını karış karış gezdim, gezmeye de devam edeceğim.

'CHP sağa kaydı' diyorlar. Bunlar, sağın solun ne olduğunu bilmiyorlar. Çok açık ve net söylüyorum; CHP, halkın partisidir.

Bay Kemal’in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın. Bay Kemal’i arkadan hançerlemeyeceksin. Bir sonraki kurultayda sizlerin arasında oturup seçilen genel başkanı alkışlayacağım.''

Öymen: 13 Seçim Hepsinde mi Sırtından Hançerlendi

CHP Genel Başkan Adayı Örsan Öymen, konuşmasını gerçekleştirdi.

Öymen'in konuşmasından öne çıkan satırlar şu şekilde:

''Sayın Genel Başkan 13 seçimin hepsinde mi sırtından hançerlendi?''

''2019 seçimlerini zafer olarak ilan edemeyiz. 39 milletvekilini oyu yüzde 2-3'ü geçmeyen partilere hediye ettik. Böyle bir şey olabilir mi? CHP sağa kaymıştır. Genel Başkan, solu hayırseverlik sanıyor. Sol düzeni değiştirmektir. AKP din devleti kuruyor ve biz buna karşı çıkamıyoruz."

Adaylıktan Çekildi

CHP Genel Başkan Adayı Örsan Öymen, konuşmasını gerçekleştirdikten sonra adaylıktan çekildi.

Kılıçdaroğlu Konuşma Yapmaycak

CHP Genel Başkanı ve Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim öncesi konuşma yapmama kararı aldığını açıkladı.

Özgür Özel Konuşuyor

CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, konuşmasını yapmak için kürsüye çıktı.

Özgür Özel, kürsüden Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'a selam göndermeyi ihmal etmedi.

"Partimiz 1979’dan bu yana 44 yıldır ağız tadıyla iktidar olamadı. İyi niyetli çabalara rağmen 44 yıldır bunu beceremedik. Bugün 38.kurultayımızdayız ama aslında ikinci yüzyılın ilk kurultayındayız. Ben sizi genel başkan, parti meclisi seçecek olağan kurultayın olağan delegeleri olarak görmüyorum. Ben sizde Sivas Kongresi delegelerinin ruhunu görüyorum. Bugün karşımda 1972 kongresinin inancını görüyorum."

"CHP'nin ilk kurultayı 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi'dir. İşte bu ifade bizim kurultayımızı diğer tüm partilerin kurultaylarından farklılaştırır. En önemli özelliği sadece kendi partimiz için değil ülke siyasetini şekillendirmesidir. Sadece yönetim kadrosunu ve genel başkan seçmek için gelmedik. Türkiye siyasetini yeniden şekillendirmek için hepimiz buradayız. "

"Hesabı ne Kemal Bey ödüyor ne Özgür Özel. Hesabı dünyanın en güzel ülkesinde yaşadığı halde dünyanın başka ülkelerinde hayal kuran gençlerimiz ödüyor."

"Biz, kaybedilen seçim sonrası hiç bir şey olmamış gibi davranılmasına, bu ağır yenilginin sorumluluğunun üstlenilmemesine karşı çıkanlarız. Bu yolculuk sana söz deyip boynunu bükük bıraktığımız halkla helalleşme yolculuğudur."

"Partimiz iktidara benzeyen fikirlerle yönetilemez. Hatalarda ısrar edilerek yönetilemez. Atatürk'ün koltuğunu istediği bir kişiye devredeceğini söylemek, buraya gelen delegeleri hiçe saymak demektir"

"Miting yapacaksan zamlar üzerinden yapacaksın. Yap bakalım öyle miting, AK Partili, MHP’li senin mi arkana geçiyor iktidarın mı? Sokaktan korkmayan CHP’nin bir genel başkanı olacağımın sözünü veriyorum.”

"Biz partiyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Biz geçtiğimiz dönemde çok kritik bir süreç vardı. Yukarıda Rusya-Ukrayna savaşı, doğuda Azerbaycan-Ermenistan savaşı. Tayyip Erdoğan, Tahıl Koridoru ile dünyaya caka sattı ama bize bunu anlatacak genel başkan yardımcımız yoktu. Bütün gençler, Teknofest ile ilgilenirken bizim savunma sanayi konusunda bir yönetici yoktu. Dün bir yalan tweet dolaşıyordu, o tweetle alakamız yok. Yarın Parti Meclisi listesine baktığınızda Türkiye çapında dış politikacı, bir teknoloji şirketinin Ar-Ge’sinin başındaki bir kişi. Savunma sanayinde uzman bir emekli tümamiral. Hangi alan boşsa o alana yönelik bilim insanlarından. Ama böyle geçmişinde CHP’ye Atatürk’e dil uzatmışları da değil bu ülkenin evlatlarını göreceksiniz."

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Özgür Özel'e Yanıt

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkanlık seçimi öncesi konuşma yapmama kararı alan Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'in konuşmasının ardından Özel'e cevap vermek için kürsüye çıktı.

Kılıçdaroğlu şu sözlere yer verdi:

"Eleştiriye açığım, benim kadar eleştiriye açık kimse yoktur. PM’de beni eleştiren kimsenin sözünü kesmem, sen de burada söylediklerini uzun süredir beraber çalışıyoruz ya keşke yüzüme söyleseydin."

Oy Verme İşlemi Başladı

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkan seçimi için oy verme işlemi başladı.

Oy Verme İşlemi Tamamlandı

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda oy verme işlemi tamamlandı.

Ayrıntılar Geliyor...

kemal kılıçdaroğlu chp özgür özel chp kurultay