CHP'de Parti İçi Muhalefetten Değişim Talebi: Ortak Aklın Egemen Kılınması Kaçınılmazdır

TAKİP ET

CHP'de parti içi muhalefet yayınladıkları 'ortak akıl bildirisi' ile değişim vurgusu yaptı.

14 Mayıs'ta Milletvekili Seçiminde CHP'nin beklediği sonucu alaması ve 28 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı ikinci Tur seçiminde Millet İttifakı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı kaybetmesinin ardından CHP’de kurultay süreci resmen başlarken parti içi muhalefetin tüzük değişikliği talebi de yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

CHP’de seçim ve temsil konusunda eleştirilerin yöneltildiği delege ile tüzük yapısına bazı eski milletvekili, il başkanı ve parti üyesinden tepki geldi. Kurultay sürecine gidilirken tüm partililerin ortak talebinin tüzük değişikliği olduğu bildirilen “Delegelere çağrı metni”nde, “Ortak aklın egemen kılınması” çağrısı yapıldı.

'37. Dönem Kurultay Delegelerine Çağrı'

“37. dönem kurultay delegelerine çağrı” başlığı ile kaleme alınan, 22 ve 24. Dönem CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in ilk imzacısı olduğu metinde şu ifadeler kullanıldı:

“2023 seçimlerinin demokrasi adına en önemli vaadi tek adam yönetiminin, başkanlık sisteminin kaldırılması ve güçlendirilmiş parlamenter sistemin kurulması olmuştur. Yaşadığımız süreç, bu söylemin hem seçim öncesi hem de seçim sonrası için ne kadar doğru olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu yapabilmemiz için seçimi kazanmamız gerekiyordu ancak ne yazık ki kazanamadık. Şimdi ülkemizde çoğulcu ve katılımcı demokrasinin işler hale gelmesi için siyasi partilerin anayasası olarak kabul edilen parti tüzüğünde ortak aklın egemen kılınması kaçınılmazdır.

Parti tüzüğünün bir an evvel çoğulcu ve katılımcı demokrasi esaslarına uygun hale getirilmesi acil bir ihtiyaçtır. Sayın genel başkanımızın ve genel başkanlığa aday olacak partililerimizin en önemli vaadi bu olmalıdır.”

CHP kurultay 37. olağan kurultay parti içi muhalefet kemal kılıçdaroğlu ekrem imamoğlu genel başkan seçimi chpde kurultay delege tüzük parti tüzüğü