CHP'den Kanun Teklifi: 'Cumhurbaşkanına Hakaret' TCK'dan Kaldırılsın

TAKİP ET

CHP, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunun TCK'dan kaldırılması için TBMM'ye bir yasa teklifi sundu.

Grup Başkanvekili Özgür Özel imzasıyla hazırlanan yasa teklifinde Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu düzenleyen 299. maddesinin kaldırılması öngörülüyor. 

Teklifin gerekçesinde "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu düzenleyen 299. maddenin tarafsız ve siyasi parti bağı bulunmayan cumhurbaşkanları için düzenlendiği ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde 160 bin 169 kişi hakkında soruşturma açıldığı ve 12 bin 881 kişi mahkum edildiği belirtildi.

Söz konusu maddenin suistimal edildiği belirtilen gerekçede "Rejime kasteden anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte bu maddenin bir dünya görüşüyle ve bir yaşam biçimiyle adeta hesaplaşma aygıtı olarak kullanıldığına, muhaliflere yönelik başlayan cadı avının adeta simgesi haline geldiğine yönelik yoğun kanaatler mevcuttur" denildi.

Gerekçede "21. yüzyılda demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan düşünce ve ifade özgürlüğünü içselleştirmesi, farklı seslere ve farklı düşüncelere tahammül etmeyi öğrenmesi, kendi görüşünden olmayan insanları susturmak yerine onları dinlemeye çaba harcaması gerektiği açıktır" ifadelerine yer verildi.

Sedef Kabaş Tutuklandı

Uğur Poyraz, Sedef Kabaş'ın Savunmasında: Türkiye Cinnet Halindedir

chp cumhurbaşkanına hakaret tck türk ceza kanunu kanun teklifi