CHP'den Yasa Teklifi: Regl Ürünlerinden Alınan Vergi Yüzde 1'e Düşürülsün

TAKİP ET

Regl ürünlerinden alınan yüzde 18'lik verginin yüzde 1'e düşürülmesi için kanun teklifi verildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM'ye sunduğu yasa tasarısı ile regl ürünlerinden alınan verginin yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesini teklif etti.

Yüceer bir kadının hayatının 2 bin 535 gününü, yani yaklaşık yedi yılını regl olarak geçirdiğini belirterek "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF regl hakkında doğru ve yararlı bilgiye erişim, regl hijyeni malzemelerine erişim, malzemelerin değişimi için gizlilik sağlayacak tesislere erişim, su ve sabuna erişimin garanti altına alınması gerektiğini ifade etmektedir" diye konuştu.

Anayasanın 56. maddesinde sağlık hakkının sosyal haklar arasında sayılarak güvence altına alındığını belirten Yüceer, "Toplumun yarısını oluşturan kadınların kullandığı bu temel tüketim ürünleri Türkiye'de ise sanki lüks tüketim ürünleriymiş gibi yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) ile vergilendirilmektedir" dedi.

"Çoğu Kadın ve Genç Kız Bu Ürünleri Alacak Maddi Güce Sahip Değil"

"Özellikle yoksulluk sınırının altında yaşayan, düzenli geliri olmayan insanlar için zaten pahalı olan bu ürünler, döviz kurundaki yükselişin ardından oldukça erişilmez bir hale gelmiştir. Ülkemizde çok sayıda kız çocuğu ve kadın, menstrüel dönemde kullanılması gereken hijyen ürünlerini alacak maddi güce sahip olmadığından üreme sağlığı hastalıkları ile karşı karşıya kalmaktadır" diyen Yüceer, Derin Yoksulluk Ağı'nın saha çalışmaları sonrasında yaptığı "103 aileyle hem nitel hem de nicel olarak derinlemesine görüşmeler yaptık. Araştırmamızın sonuçlarına göre görüştüğümüz kadınların yüzde 82'si hijyenik pede erişemiyor. Görüştüğümüz diğer kadınlar ise ara sıra olarak pede erişebildiklerini söylediler" açıklamasını aktardı.

Kadın hijyen ürünleri vergisinin düşürülmesi için Change.org'da yapılan imza kampanyasına 33 bin 100 kişinin destek verdiğini belirten Yüceer, "Tüm bu gerekçelerle hijyen malzemelerinden alınan vergi yükü kaldırılmalıdır" dedi.

chp yasa teklifi regl ürünleri kdv düşürülsün