CHP 'Lafını Yutacak' mı? Ana Muhalefette 'Partili Cumhurbaşkanlığı' Arayışı

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi'nde bazı kurmaylar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu partili cumhurbaşkanlığına ikna etmeye çalışıyor.

İsmail Saymaz'a konuşan Kılıçdaroğlu'na yakın bir CHP'li milletvekili, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olması ve seçilmesinin ardından parti rozetini çıkarmaması gerektiğini savundu. Saymaz, Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi halinde rozetini çıkarmamaya ikna edilmek istendiğini yazdı.

İsmail Saymaz'ın Halk TV'deki köşesinde yazdığına göre CHP kulislerinde şu sıralarda "Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçilirse rozetini çıkarmasın, CHP'yi yönetsin" arayışı var. CHP'de bazı isimler, Kılıçdaroğlu'nun güçlendirilmiş parlamenter demokratik sisteme geçilene kadar parti rozetini çıkarmaması gerektiğini düşünüyor.

"İmamoğlu ve Yavaş'ın Seçildikten Sonra İnme Garantisi Yok"

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun aday olup seçilmesi halinde o koltuktan "inme garantisi" olmadığını ve cumhurbaşkanının altılı masada ağırlığı olan bir isim olması gerektiğini belirten CHP'li vekil, "Bu arayış partili cumhurbaşkanlığına karşı çıkan ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan CHP için çelişki olmayacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Lafımızı Yutmuş Olacağız"

"Doğru, haklısınız. Lafımızı yutmuş olacağız siyaseten, farkındayım.

Şu an Anayasamız partili cumhurbaşkanlığını öngörüyor.

Partili cumhurbaşkanlığını anayasa değişikliğine kadar sürdürmekte hukuki bir sorun var mı? Yok. Kemal Bey’in, parlamenter sisteme dönene kadar partiye hakim olabilmesi için tepede kalması lazım."

"Kaç Genel Başkan Adayı Var, Bir Düşünsenize"

Saymaz'a konuşan CHP'li milletvekili, aksi halde kongre kavgalarının hem Kılıçdaroğlu'nu hem de partiyi çok yıpratacağını belirterek "Kaç genel başkan adayı var, bir düşünsenize" dedi.

Özgür Özel, Oğuz Kaan Salıcı ve Ekrem İmamoğlu'nun Kılıçdaroğlu sonrası için adı geçen isimler olduğunu belirten Saymaz, konuştuğu CHP'li milletvekilinin seçimi kaybedince AKP'nin parlamenter sisteme dönüşü destekleyeceğini savunduğunu yazdı. Yani CHP'li vekilin hesabına göre AKP'nin de desteğiyle TBMM'de parlamenter sisteme geçilecek ve Kılıçdaroğlu TBMM yapılacak anayasa değişikliğiyle partisiz hale gelecek.

"Arayıştan Kılıçdaroğlu'nun da Haberi Var"

"Arayıştan Kılıçdaroğlu’nun haberi var mı? Anladığım kadarıyla var. Çünkü 'Bırakmayın' diyorlar. O ne diyor?" diye soran Saymaz, şu ifadeleri kullandı:

"CHP’de, bu arayışa itiraz edenlere göre, Kılıçdaroğlu’nun 'Olur' demesi mümkün değil. Çünkü Kılıçdaroğlu, ilk günden beri “Aday olduğumda genel başkanlığı bırakırım” görüşünü savunuyor. Ancak CHP’nin önde gelenleri 'Seçim sürecinde kurultaya gidemeyiz' diyerek, Kılıçdaroğlu’nu şu formüle ikna etti:

Kılıçdaroğlu Bu Formüle İkna Oldu

CHP lideri, aday olduğunda parti meclisine dilekçe verip 'Cumhurbaşkanı adayıyım. Bu süreçte başkanlık yetkilerini kullanmayacağım” diyecek ve yerine bir genel başkan vekili atanacak. Kılıçdaroğlu, seçimi kazanırsa 'Partili cumhurbaşkanı olmaz' diye istifa edecek. Arayışa karşı çıkanlara göre Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçildiğinde tarafsız kalması gerektiği için bir yardımcısının CHP’li olması gerekiyor. Bir CHP’li milletvekili de arayışı ‘Tayyip Erdoğan modeli’ diye eleştiriyor.

Şöyle diyor:

'Yok öyle bir arayış! Genel başkan da istemez. Yapmaya kalkarsa bugüne kadar söylediği her lafı çiğnemiş olur. ‘Ben partimin başındayım ama olmaman gerekir. Oy kullanın ve ben partimin başında olamayayım’ derseniz, ‘Madem doğrusunun bu olduğuna inanıyorsun, niye bırakmıyorsun, hani sözün vardı?’ derler. İhtimal dahilinde görmüyorum. Buna CHP’nin iç dinamikleri de izin vermez. Partiyi türbülansa sokacak hesaplar.'

"Kurultay"

Bu hesabı kimler ne için yapıyor? CHP’li milletvekili şu görüşü savunuyor:

'Partimizin mevcut delegasyonla kurultaya gitmesinden kim rahatsız olursa aksini savunuyordur. ‘Ben bu delegeden oy alamam’ diyenler, genel başkan biraz daha devam etsin, bu sırada yeni delegasyon oluşturalım’ şeklinde hesap yapanlar bu lafları söylüyordur.'

Size sosyal demokratların lügatinde, en az ‘Arayış’ kadar yer edinmiş ikinci sözcüğü hatırlatmalıyım:

O da kurultay."

chp lafını yutacak ana muhalefet partili cumhurbaşkanı arayışı kemal kılıçdaroğlu