CHP'li Sertel, Cezaevinde Yaşanan Skandalı Açığa Çıkardı: Yattığı Cezaevinden İhale Alan Bir Mahkum, Diğer Mahkumları Çalıştırdı

TAKİP ET

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Antalya Kumluca Kapalı Cezaevi yönetiminin, çatı tamiratı ihalesini cezaevinde yatan mahkum üzerinden aldığını ve mahkumların kanunsuz bir şekilde çalıştırıldığını açıkladı. Sertel, olayın savcılığa intikal ettiğini fakat henüz soruşturma açılmadığını belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Antalya Kumluca Kapalı Cezaevi yönetiminin, çatı tamiratı ihalesini cezaevinde yatan mahkum üzerinden aldığını ve mahkumların kanunsuz bir şekilde çalıştırıldığını açıkladı. Sertel, olayın savcılığa intikal ettiğini fakat henüz soruşturma açılmadığını belirtti.

Sözcü'ye konuşan Sertel, Kumluca K Tipi Kapalı Cezaevi'nin çatısının 2022 yılı Aralık ayında yaşanan yoğun yağışların ardından akmaya başladığını ifade etti. Cezaevi müdür vekili, çatı tamiratı işini cezaevi mahkumlarından birine verdi. Mahkumun adı kağıt üzerinde görünmediği için tamirat işi, H.E isimli mahkumun hem kiracısı hem de birlikte iş yaptığı bir isme verildi.

Çatı tamiratını organize eden mahkum ve koğuş arkadaşları, mahkumların çalışmasıyla işi tamamladı. Yaklaşık 15 mahkum, iki ay boyunca cezaevinin çatısını onardı. Cezaevi hükümlülerinin acil durumlar dışında koğuş dışına çıkması yasakken, mahkumlar çatı tamiratı yapmak için iki ay boyunca kaçma ve düşme riski altında çalıştırıldı.

İhalede ismi görünen şahıs, işi bitirmek için hiç işçi getirmedi ve parasını aldı. İşin bedeli 120 bin lira olduğunu öğrenen Sertel, olayın 20 gün önce savcılığa şikayet edildiğini ancak henüz bir soruşturma açılmadığını belirtti.

Sertel şöyle konuştu:

"Nerede bir kamu ihalesi varsa altından bir şekilde bir yolsuzluk bir usulsüzlük çıkabiliyor. Antalya Kumluca'da da cezaevinin çatı tamiratı ihalesi de ‘sinek küçük ama mide bulandırır' cinsinden bir olay. 

2022 yılı Aralık ayında Antalya'da yaşanan yoğun yağışların ardından Kumluca K Tipi Kapalı Cezaevi'nin çatısı akmaya başlıyor. Cezaevi müdür vekili de “Çok uzağa gitmeye gerek yok!” diyerek çatı tamiratı işini halen o cezaevinde yatan ve dışarıda tadilat işleriyle uğraşan mahkuma veriyor.

Kağıt üzerinde mahkumun adı görünemeyeceği için tamirat işi H.E isimli mahkumun hem kiracısı hem de birlikte iş yaptığı bir isme veriliyor. Doğrudan temin yöntemiyle mahkumun yakınına verilen çatı tamiratını ise ihaleyi organize eden mahkum ve koğuş arkadaşları birlikte yapıyor.

15’e yakın mahkum yaklaşık iki ay boyunca cezaevinin çatısını onarıyor. Cezaevi hükümlülerinin acil durumlar dışında koğuş dışına çıkması yasakken iki ay boyunca kaçma ve düşme riski altında çatı tamiratı yapmasına göz yumuluyor. İhalede ismi görünen şahıs ise cezaevine hiç işçi getirmeden işi bitiriyor ve parasını alıyor.

İşin bedelinin 120 bin lira olduğunu öğrendim. Bu olay 20 gün önce savcılığa şikayet edildi ancak bugüne kadar bir soruşturma açılmadı. Konunun bu şekilde kamuoyuna yansımasının ardından savcılık da gereğini yapacaktır. Savcılık bu ihalenin neden doğrudan temin yönetimiyle verildiğini, H.E isimli mahkumla işi alan kişinin arasında bir bağ olup olmadığını, hükümlülerin tamirat işinde neden, nasıl ve neyin karşılığında çalıştırıldığını ortaya çıkaracaktır.

Bu akılalmaz olayla ilgili Adalet Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi de verdim. Balık baştan kokar misali birileri kamu ihalelerini beşli çetelere peşkeş çekerken onu gören alt kademede cezaevi çetelerine peşkeş çekebiliyor. Bu yandaş, kayırmacı ve yağmacı düzen bitecek."

attila sertel silivri cezaevi ihale siyasi mahkum