CHP'li Şişli Belediye Başkanı, CHP Milletvekili Sarıgül'ün Başkan Olduğu Dönemde Vakıflara Devredilen Mülklerin Geri Alınması Sürecinde Uzlaşma İstedi

TAKİP ET

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül'ün Şişli belediye başkanlığı döneminde üzerine geçirdiği öne sürülen bazı mülklerle ilişkin, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin belediye meclisinden uzlaşma yetkisi istedi.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül'ün Şişli belediye başkanlığı döneminde üzerine geçirdiği öne sürülen bazı mülklerle ilişkin, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin belediye meclisinden uzlaşma yetkisi istedi.

Odatv'nin haberine göre; Sarıgül, 2012 ve 2013 yıllarında aralarında Şişli Belediyesi Eski Hizmet Binası’nın da olduğu, toplam büyüklüğü 75 bin metrekare, toplam değeri ise 500 milyon dolar olan 1 taşınmazı bedelsiz ve yine değeri 500 milyon doları bulan 8 taşınmazı ise 30 yıl süreyle 1 TL karşılığında kendi yönettiği vakfa intifa ettirdi.

DSP’den belediye başkanı iken bugünkü değeri 1 milyar dolar olduğu tahmin edilen taşınmazları kendi yönettiği vakfa ücretsiz tahsis ettiren Sarıgül’e o dönem CHP karşı durmaya çalışmış ama Meclis’ten karar geçmesini önleyememişti.

Sarıgül’ün ardından belediye başkanı olan Hayri İnönü, göreve gelir gelmez ilk iş olarak 30 Mart 2014'de, söz konusu binaların devrini yargıya taşıdı. 9 Ağustos ve 7 Haziran 2012'de binaların devriyle ilgili alınan meclis kararlarının "haksız ve hukuka aykırı olduğu ve kamu hizmeti sağlamadığı" gerekçesiyle İstanbul İdare Mahkemesi'ne gitti. Meclis kararında hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna varıldığı belirtilen mahkeme kararında, meclis kararının iptaline hükmedildi.

Bunun üzerine "tapu kaydının iptali ve kiranın kalkması" için İstanbul 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı. Hayri İnönü ile Mustafa Sarıgül’ün arası bu olaydan sonra açılmış ve İnönü, Sarıgül tarafından tehdit edildiğini öne sürmüştü.

Hayri İnönü’nün görev süresi Sarıgül’ün kendi yönettiği vakfa verdiği belediye mallarını geri almaya yetmedi. 31 Mart 2019’da belediye başkanı seçilen CHP’li Muammer Keskin , İnönü’nün başlattığı geri devir işlemlerini sürdürdü. Şişli Belediyesi, yerel seçimler sonrası 10 Nisan 2019’daki ilk toplantısında, geri devrin aleyhinde çıkan eski Meclis kararlarını meclis üyelerinin oylarıyla iptal etti.

Şişli Belediyesi ile Sarıgül arasındaki mahkeme süreci 10 yıldır devam ederken 26 Ekim Perşembe günü, Şişli belediye meclis üyelerine bir yazı gönderen Başkan Muammer Keskin meclis üyelerini 31 Ekim 2023 Salı günü olağanüstü toplantıya çağırdı.

Birkaç gün sonra 6 Kasım günü ilçe belediyesinin olağan meclis toplantısı bulunurken Muammer Keskin’in olağanüstü toplantı talep etmesi sıra dışı karşılandı ve kuşku uyandırdı. Olağanüstü toplantının tek konusu ise Sarıgül’ün kendi yönettiği vakfa bedelsiz verdiği 1 milyar dolarlık 9 taşınmazla ilgili süreçte, Muammer Keskin’e ‘uzlaşma’ yetkisi verilmesi.

 

şişli belediyesi mustafa sarıgül şişli mustafa sarıgül sarıgül şişli sarıgül vakıflar şişli mülkler muammer keskin