CHP'li Ünal Çeviköz'den İşgalci Rusya'ya Yeşil Işık: Etkin İşbirliğine Devam Edeceğiz

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanlarından Ünal Çeviköz, faşist Moskova rejiminin propaganda aygıtı olan TASS'a yaptığı açıklamada, eğer seçimleri kazanırlarsa Türkiye'nin İşgalci Rusya ile işbirliğini sürdüreceğini belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanlarından Ünal Çeviköz, faşist Moskova rejiminin propaganda aygıtı olan TASS'a yaptığı açıklamada, eğer seçimleri kazanırlarsa Türkiye'nin İşgalci Rusya ile işbirliğini sürdüreceğini belirtti. Çeviköz, aynı zamanda Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu hatırlatarak AKP istibdadının Rusya ile kurduğu iyi ilişkileri koruyacağını belirtti.

Türkiye'nin işgalci Rusya ile etkin işbirliği yapabileceğini ve çevresindeki sorunları birlikte çözebileceğini vurgulayan Çeviköz, iki ülke arasındaki sorunları çözmek için birlikte çalışmaları gerektiğini de ekledi. Karşılıklı ilişkilerde dengeyi korumanın ve karşılıklı çıkarları göz önünde bulundurmanın devletlerarası ilişkiler için iyi bir örnek olduğunu düşünen Çeviköz, Türkiye ile Rusya arasındaki etkin ticaretin yanı sıra aile bağlarının da çok önemli olduğunu ifade etti.

"Rusya şüphesiz ki bizim için önemli bir komşu, etkin olarak işbirliği yapabileceğimiz, çevremizdeki bölgelerde yükselen sorunları birlikte çözeceğimiz bir ortak. Rusya'yla ilişkilerimiz görmezden gelinemez, bazen belli sorunlarımız oluyor, ancak bunları çözmek için birlikte hareket etmeliyiz. Aynı zamanda, Türkiye'nin bir NATO ülkesi olduğunu unutmamamız lazım. Soğuk Savaş döneminde eski Sovyetler Birliği'yle denge politikaları yürüttüğümüz gibi, bugün de ittifaka üyeliği ve Rusya'yla iyi ilişkileri başarıyla bir arada götürebiliriz"

 "Devlet düzeyinde etkin ticaretin olmasının yanı sıra, aile bağlarımız olduğunu da göz önünde bulundurursak, bu bizim için çok önemli"

Çeviköz, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin çok uzun bir geçmişi olduğunu ve iki ülkenin 20. yüzyılın başında dostlukla ve dayanışmayla ilişkilerini sürdürdüğünü söyledi. Ancak, tarihte iki ülke arasında savaşlar da yaşandığını hatırlatan Çeviköz, geçmişe değil geleceğe bakmanın daha önemli olduğunu belirtti.

"Kafkasya, Doğu Akdeniz, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Karadeniz'de sükunet, barış ve yönetim istikrarı istiyoruz. Türkiye'nin çevresindeki olumsuz olaylar bu bölgeleri etkiliyor. Bu nedenle, bizi çevreleyen bölgeyi bir barış havuzuna dönüştürme politikasını benimseyeceğiz."

Türkiye'nin NATO üyeliği ve İşgalci Rusya ile ilişkileri arasında denge kurmanın önemine vurgu yapan Çeviköz, Türkiye'nin Soğuk Savaş döneminde eski Sovyetler Birliği ile denge politikaları izlediği gibi bugün de hem NATO üyeliğini koruyacak hem de Rusya ile iyi ilişkileri sürdüreceklerini söyledi.

Seçimlerden sonra iktidara gelmeleri durumunda tüm dış siyaset dosyalarının ele alınacağını belirten Çeviköz, AB, ABD ve tüm komşu ülkelerle ilişkilerin ele alınacağını söyledi. Türkiye'nin Batı'yla uzlaşma ile birlikte komşularla ilişkileri geliştirme politikası izleyeceklerini söyleyen Çeviköz, farklı dış politikalar izleyeceklerini ve tek bir yöne bakmayacaklarını belirtti.

Çeviköz, muhalefet bloğunun dış siyasetten ziyade iç siyasete odaklanacağını belirterek; demokrasiyi güçlendirmenin, insan haklarına saygının ve parlamenter sisteme geçmenin Türkiye'nin dış siyasetini de etkileyeceğini ifade etti. Türkiye'nin uluslararası arenada olumlu bir aktör olarak dönmesi için, ülke içindeki dönüşümlerin başlaması gerektiğini vurguladı.

ABD'li Politico sitesine üç gün önce yaptığı açıklamalarda Çeviköz, AB ile zıtlaşma politikasına son verileceğini ve İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini engellemeyeceklerini belirtmişti. Türkiye ile işgalci Rusya arasındaki ilişkilerin asimetrik olduğunu söyleyen Çeviköz, Türkiye'nin bir NATO üyesi olduğunu vurgulayacaklarını ve Rusya ile eşit ilişkiler arayacaklarını ifade etti.

 

ünal çeviköz tass rus haber ajansı tass rusya kemal kılıçdaroğlu chp