CHP'li Vekil, Kese Kağıdından Matbuatla Laikliği Bir Tuttu

TAKİP ET

Konuyu Cumhuriyet yazarı Zülal Kalkandelen köşesine taşıdı.

Cumhuriyet yazarı Zülal Kalkandelen'in kaleme aldığı "Kese kâğıdından matbuatla laikliği bir tutan CHP’li" yazısında CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan'ın sözlerine tepki gösterdi. 

"Geçen pazar günü bu köşede Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun Halk TV’de konuk olduğu programda, tarikatları ve cemaatleri masum gösterme çabasını yazmıştım

Bu öylesine yaygın ki bugün farklı birinin çabasından söz edeceğim. Yine aynı kanalda bu kez konuk, CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan’dı."  diyen Kalkandelen, Aydoğan'ın sözlerini aktardı. 

Aydoğan, "Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yasaklanmış tekke ve zaviyelerle ilgili kapatma kanunu var. Orada hiçbir beis yok. Ama bu ülkede mesela kese kâğıdından matbuat yapılmaması hakkında da 1932 tarihli bir kanun vardır. Eğer kanunlar kadükleşmişse, sosyolojik yapı başka yerlere gelmişse oraları da çok kaşımamak lazım. Yani insanlara şunu söyleyebilmek lazım. Siz inançlarınızdan kaynaklı birbirinizi motive edebilecek olduğunuz alanlarda bir araya gelebilirsiniz; inançlarınızı herhangi bir Avrupa ülkesindeki gibi özgürece yaşayabileceğiniz ve birbirinizle iletişim halinde olacağınız alanları kullanabilirsiniz ama siz rejime kastedemezsiniz." dedi.

Aydoğan'ın sözlerine tepki gösteren Kalkandelen, "Aydoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasını taşıyan 677 sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine Dair Kanun’u geçersiz ilan etmekle kalmayıp yürürlükteki anayasanın Devrim Yasalarına ilişkin 174. maddesinin ihlalini savunmuştur.

Bir hukukçunun yürürlükteki bir kanun için “kadük” demesi, hukuk devletinden ne kadar uzak olduğunun kanıtıdır. " ifadelerini kullandı.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Turan Aydoğan chpli vekil laiklik zülal kalkandelen