CHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan Açıklama

TAKİP ET

Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Londra ziyaretini eleştirdi.

TV5'te Kulis Ankara programına konuk olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Londra ziyaretine ilişkin "Niye Londra’ya gitti? Para dilenmeye. Parayı nereden bulacağız diye. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir itibarı vardı. Şehit kanı var her karış toprağında. Biz milli mücadelemizi beraber verdik. Uşak Şeker Fabrikası yumurta satılarak kuruldu. Kayseri’de uçak fabrikasının temeli atıldı, 1920’lerde… Kendi tarihimizi evlatlarımıza doğru dürüst öğretmiyoruz. Kaçırılan sanayi devrimini genç cumhuriyet evlatları öğretmeye çalıştı. Kırıkkale’de entegre silah sanayini kurdular. Bütün bunlar ortadayken kimseye gidip ele avuç açmadık" diye konuştu.

Yandaş Yeni Şafak gazetesinin Birleşik Arap Emirlikleri için yayımladığı "Şerefsizler" manşetini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Ne oldu? Oraya gittiler, ne için, para için. Türkiye böyle bir yönetimi hak ediyor mu? Neden bu hale Türkiye’yi düşürdüler. Her saniye, her dakika, her saat, her gün, her ay ödedikleri faizi açıkladım. Milyon dolarla faiz ödedik biz. 198 milyar dolar faiz ödedik biz Londra’daki bir avuç tefeciye. Kim ödedi? Bu milletin fakir, fukarası ödedi. Faize karşıyım diyor. Temel Bey, ben, Meral Hanım mı ödedi bu faizi? Neden bu borç paraları aldınız, hadi ülkeyi kalkındırmak için aldınız. Hangi kalkınma, Keban, Atatürk Barajı mı yaptınız? Türk Telekom gibi şirket mi kurdunuz? Getirisi ne oldu?" diye sordu.

Politika faizinde yapılan indirimlere karşın kredi kartı ya da ticari kredilerin faizlerinin arttığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bütün faizler yükseldiyse erdem sahibi kişi görevini bırakır. Merkez Bankası’nın politika faizini indirdin, hiçbir banka indirmedi artırdı, vatandaş daha yüksek faize muhatap oldu. Ben görevimi bırakıyorum’ der. İzzet ü ikbal ile bab-ı hükûmetten çekiliyorum demesi lazım" dedi.

"Bıçak Kemiğe Dayandı"

Esnafın artık elektrik faturalarını vitrinlerine koymaya başladığını hatırlatan CHP lideri, "Vatandaş artık cesaretli olmaya bizim verdiğimiz mücadeleler sonunda başladı. Hani derler ya bıçak kemiğe dayandı. ‘Artık bu saatten sonra ne olacak, canımı mı alacaklar’ diyor. Bin liraydı elektrik parası. Şimdi geldi beş bin lira. Nasıl geçinecek bu adam? Akıl var mantık var, yine aynı şekilde, elektrik faturası lokantaya gelen 28 bin 165 lira. İstanbul Ekmek fabrikasına ekim ayında 202 bin 974 lira, ocak ayında 755 bin 127 liraya çıkmış. Bunu dış güçler mi yaptı? Kim yaptı? Ya da Bay Kemal mi yaptı?" diye sordu.

"Bahçeli Saray'dan Talimat Alıyor"

Bahçeli'nin Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığına ilişkin sözlerine de değinen Kılıçdaroğlu, "Bahçeli’nin şöyle bir özelliği var. CHP’nin kendisinin hedef almasını ve onunla bir tartışma zemini yaratılmasını istiyor. Bu onun işine yarayacak. Biz oradan kaçınıyoruz. Ciddiye almıyoruz. İstediği kadar eleştirsin. O da Saray'dan talimat alıyor. Talimatın gereğini yapıyor" dedi.

"Parlamentoya Getirsinler"

Bahçeli'nin Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı için gerekli yasal düzenlemeyi yapabileceklerine ilişkin sözlerine ilişkin "Sayın Bahçeli de biliyor ki Anayasa değişmeden aslında Erdoğan bir daha cumhurbaşkanı adayı olamaz. Süresini beklerse. İki yıllık süre dolarsa. Bunu ifade ediyor. Biz bunu değiştireceğiz diyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Güçleri yetiyorsa getirsinler parlamentoya. Önergeyi MHP de hazırlayabilir. AK Partiye jest olsun diye ‘Seni önergeni ben vereceğim’ diyebilir yani" ifadelerini kullandı.

6 muhalefet partisinin liderlerinin Çankaya'da bir araya geleceğini belirten CHP lideri, Güçlendirilmiş Parlementer Sistem çalışmalarını kamuoyuna sunacaklarını belirterek liderlerin ekonominin durumunu da konuşacaklarını açıkladı.

"3. Dönem Adaylık Tartışması Erdoğan'a Yarar"

Erdoğan ve çevresinin 367 krizi gibi bir mağduriyet yaratmaya çalıştığını belirten Kılıçdaroğlu, "Ne mağduriyeti kardeşim. Sandığı getirirsin, oturursun yarışırız. Demokratik ortamlarda. Böyle bir mağduriyetin arkasına sığınmaya gerek yok. Hukuk devletinde olsa oturulur tartışılır. Anayasa’nın açık hükmü var. Bir kişi en fazla iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapabilir. Erdoğan bir daha Cumhurbaşkanı adayı olacak mı? Bu tartışmalar entelektüel düzeyde yapılabilir. Ama bugün Türkiye’nin yaşadığı siyaset zemininde sadece Erdoğan’a yarar. Erdoğan çıkacak meydanlara ‘Bakın Cumhurbaşkanı olacağım yine karşıma 367 garabeti çıkardılar. Cumhurbaşkanlığıma engel oluyorlar’. Getir sandığı seçim yapalım. Böyle bir zeminde hukuk normlarını entelektüel düzeyde tartışılabilir. Türkiye’de hukuk yok. Demokrasi askıya alınmış vaziyette. Anayasa var, şeklen var. Uygulanabilir Anayasa yok. Biz niye ‘Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında demokrasiyle taçlandıracağız.’ Çünkü demokrasi olmadığı için. Erdoğan bunun arkasına sığınarak, kendisine mağduriyet yaratmaya çalışıyor. Bizden de bir sürü arkadaş ‘Erdoğan iki dönem oldu, bir daha olmayacak. Anayasa’ya aykırı falan filan.’ Ben de biliyorum ama ortada Anayasa’yı uygulayacak kim? Nereye başvuracaksınız? Böyle bir kişiyi siyaseten yenmemiz lazım. Sandığı koyacağız. Milletin takdirine sunacağız" ifadelerini kullandı.


kemal kılıçdaroğlu erdoğan nureddin nebati Devlet Bahçeli adaylık anayasa 367 üçüncü dönem hukuk açıklama