CHP, MHP ve AKP'li Bazı Üyeler Üç Ay Önce İktidarı Yangınlara Karşı Uyarmış

TAKİP ET

Üç ay önce gerçekleştirilen TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu toplantısında AKP, MHP, CHP ve diğer partilerin bazı üyelerinin orman yangınları konusunda tepki gösterdikleri ortaya çıktı.

Her yıl yaşanan orman yangınları bu yıl geçmiş yıllara göre çok daha büyük hasar verdi. Yangınlar ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmasa da söz konusu bölgelerde yaşayan vatandaşlar yangınların 'bile isteye' çıkarıldığını ifade etti. Bu konunun 3 ay önce Meclis gündemine de taşındığı öğrenildi. Üç ay önce yapılan TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu toplantısında iktidar partisi AKP, ittfak ortağı MHP, CHP ve diğer siyasi partilerin iktidarı olası yangınlara karşı uyardığı ortaya çıktı. 

OGM Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik'in yaptığı “Güzel bir çalışmayla müdahale süremizi 12 dakikalara kadar indirdik. İklim değişikliği sonucu artan yangın riskleri de dikkate alınarak orman yangınlarıyla mücadelede son teknolojileri kullanıyoruz, kullanmaya devam edeceğiz” açıklaması üzerinden açılan konuya AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan'ın “12 dakika falan değil” diyerek, MHP’li Hasan Kalyoncu’nun ise “Terör örgütleri orman yangınlarına sebebiyet veriyor. Bunların önüne geçilmesi gerek” şeklinde tepki gösterdiği öğrenildi.

THK'nın Uçakları 3 Ay Önce de Gündemdeymiş

6 Nisan'da gerçekleşen toplantıda Çelik'e cevap veren Ceylan, “Nallıhan’da son üç yıl içerisinde üç büyük yangın çıktı. Buna rağmen Nallıhan’daki en son yangına geç müdahale edilmiş, ben şahidim. ‘12 dakika’ diyorsunuz ya, 12 dakikada falan değil, bir saat sonra falan müdahale edildi ve bin hektara yakın yer yandı orada” dedi.

CHP’li Jale Nur Süllü de Türk Hava Kurumu’nun (THK) yangın söndürme uçaklarına değinerek, “Daha önce ülkemizde THK’nin uçaklarıyla gerçekten çok güzel bir mücadele sürdürülüyordu. Ve oldukça da başarılıydı bu mücadele. THK, ülkede bitirildi. Mesela, THK’nin 9 adet uçağının 3’ü yangın söndürmek için değil, diğer uçaklara acil parça taşımak için kullanılıyor. Şimdi, sürekli yabancı şirketlere ihaleler veriliyor” şeklinde konuştu.

akp mhp chp iktidar orman yangını tbmm uyarı iklim değişikliği