CHP'li Ağbaba: Saray Hükümeti Devletin Kurumsal Hafızasını ve Birikimini Yok Etmeyi Hedefliyor

TAKİP ET

Müzik korosu topluluklarından 'Türk' isminin çıkartılmasına tepki gösteren Ağbaba, 'Saray hükûmeti, devletin kurumsal hafızasını ve birikimini yok etmeyi hedefliyor' dedi.

Devlet madalyalarından Atatürk kabartmasının çıkartılması ve Andımız'ın okutulmama kararının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 4 ildeki müzik korosu topluluğundan 'Türk' ismini çıkarmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Elazığ'daki Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü “Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu Müdürlüğü”, Şanlıurfa'daki Devlet Türk Halk Müziği Korosu “Şanlıurfa Sıra Gecesi Müzik Topluluğu”, Diyarbakır'daki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu “Diyarbakır Medeniyetler Müziği Korosu”, Edirne'deki Devlet Türk Müziği Topluluğu “Edirne Rumeli Müzikleri Topluluğu” olarak değiştirilmiş, sebebi açıklanmayan bu değişiklik tartışma konusu olmuştu.

Konu hakkında açıklama yapan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bu girişimin Cumhuriyet değerlerine ve ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik son günlerde artan planlı bir saldırı olduğunu dile getirdi.

Veli Ağbaba, ''Saray hükûmeti, devletin kurumsal hafızasını ve birikimini yok etmeyi hedefliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da kurumsal kültürü yok etmeye yönelik bir tutum içerisine girdi. İllerdeki Türk Müziği Toplulukları kültürel zenginliğin ve farklılığın temsilcileri olarak bugüne kadar sorunsuz bir şekilde faaliyet gösterdi. Bu kurumlar, Cumhuriyetimizin kuruluş ilkelerinden halkçılıkla şekillenmiş kurumlar. Buraların isimlerinin ve yapılarının değiştirilmesi, kurumsal geleneğin ve kurum hafızasının da bozulmasına neden olacaktır. Kültür Bakanlığı, kültür, sanat ve folklorun korumasını sağlamak ve bu kurumların imkanlarını artırmak yerine, tek adam sisteminin intikamcı hisleriyle bu kararı almıştır. Kültür Bakanlığı, bu kurumların yapısını bozmak yerine halk kültürümüzü gençler arasında nasıl yaygınlaştıracağımızın politikalarını üretmelidir” diyerek kararın planlı bir 'yok etme' arzusu içerisinde alındığını söyledi.

 

 

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba müzik koro türk andımız kabartma atatürk arma bilinçli yok etme saray hükümet