CHP'li Gürer Bakanlığın Aldığı Zayi Olan Hayvan Hastalıkları İlaçlarını Açıkladı

TAKİP ET

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayvan hastalıklarıyla mücadele için satın aldığı yüz binlerce doz aşıyı, soğuk zinciri altyapısı olmaması nedeniyle zayi ettiği iddialarının Sayıştay raporlarına yansıdığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemi ile Meclis'e yazılı soru önergesi veren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılı denetimleri sonucu 2019 yılı Sayıştay raporuna da yansıyan aşı skandalının milyonlarca liralık ekonomik kayba yol açtığı gibi hayvan hastalıklarıyla yeterli mücadelenin yapılamadığına dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık tarafından satın alınan aşıların Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüklerine, İl Müdürlüklerine ve İlçe Müdürlüklerine transfer edildiğini ancak Bakanlık enstitüleri ile İl ve İlçe Müdürlüklerinin uygun ve yeterli soğuk zincir alt yapısına sahip olmaması sebebiyle aşıların üretiminden son kullanımına kadar gerekli koşullarda taşınmadığı tespit edilmiştir”  açıklamasında bulundu.

Bakanlığın, hayvan hastalıklarıyla mücadele için satın alınan aşıları hem soğuk zinciri altyapısı olmadığı için hem de aşıların dağıtımında ihtiyaca göre planlama yapılmadığı için zayi edildiğinin belirlendiğini ifade eden Gürer, “Bu sorumsuzluk, milyonlarca liralık ekonomik kayba neden olmuştur. Soğuk zinciri altyapısı olmadığı için etkinliğini kaybeden ilaçların hayvanlara enjekte edilmesi, hayvanların bağışıklık sistemine bir etki yapmadığı için ayrıca insan ve hayvan sağlığı açısından da  ciddi risktir. Zoonotik hastalıkların dünyada da giderek yaygınlaştığı bir gerçektir. Bu hastalıklara karşı en etkili mücadele aşıdır. Bu aşılarda dahi gereken hassasiyetin sağlanmamasının bahanesi olamaz” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarım ve orman bakanlığı bekir pakdemirli hayvan hastalıkları ilaçları zayi oldu