CHP'li Murat Bakan: İzmir'in Sanayi Bölgesindeki Hava Kalitesi 5 Yıldır Ölçülmedi

TAKİP ET

CHP'li Murat Bakan, İzmir'in Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerinde 2016 yılından beri hava ölçüm raporu yayımlanmadığını dile getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerinde 2016 yılından bu yana hava ölçüm raporlarının yayımlanmadığına dikkat çekerek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a "Verilerin kamuoyuyla paylaşılmama sebebi nedir" sorusunu yöneltti.

Bölgede 5 yıldır ölçüm yapılmamasını 'büyük bir sorumsuzluk' olarak nitelendiren Murat Bakan, bakanlık tarafından oluşturulan www.havaizleme.gov.tr adlı internet sitesinde, İzmir’deki sadece Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Konak-Alsancak, Konak-Güzelyalı, Buca-Şirinyer ve Seferihisar’da bulunan istasyonların bilgilerine ulaşılabildiğini belirtti. Bakan'ın açıklamasına göre; sitede, sanayi bölgesi olmasından ötürü yoğun hava kirliliği yaşanan Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerinde hava ölçüm istasyonları yer almıyor ve bu bölgelerin hava ölçümü yapılmıyor veya hava ölçüm verileri Haziran 2016’dan beri kamuoyuyla paylaşılmıyor.

CHP'li Bakan, Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

"Bahsedilen hizmet alımı gerçekleştiyse, biz neden 2016 Haziran döneminden beri Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonlarının verilerine hala ulaşamamaktayız? Verilerin kamuoyuyla paylaşılmama sebebi nedir? Bakanlığınız; Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’ün, 2016 Haziran döneminden itibaren 2017, 2018, 2019, 2020 yıllarına ait hava kalitesi verilerini ne zaman paylaşacaktır? 27 Eylül 2019 tarihli 7/19217 esas numaralı yazılı soru önergemde sorduğum ‘İzmir’deki 9 istasyonun içerisinde Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki istasyonlar yer almamaktadır. Bunun sebebi nedir?’ sorusuna verdiğiniz 11 Kasım 2019 tarihli yanıtta, ‘İzmir ilinde (Ege Bölgesi modülü altında) hali hazırda ulusal ağa bağlı 9 adet istasyon bulunmaktadır. Ege Temiz Hava Merkezi kapsamında kurulan 14 adet istasyon da yazılımı tamamlandıktan sonra ulusal ağa bağlanacaktır’ denilmiştir. Söz konusu 14 istasyonun yazılımı tamamlanmış ve ulusal ağa bağlanmış mıdır? Bağlanmadıysa bunun sebebi nedir?"

murat bakan chp izmir milletvekili soru önergesi soru murat kurum çevre ve şehircilik bakanı izmir aliağa yeni foça menemen bozköy hava kirliliği ölçüm yapılmıyor paylaşılmıyor kamuoyuna açıklanmıyor hava ölçü