CHP'li Yavuzyılmaz: Varlık Fonu Bünyesine Topladığınız Şirketler Zarar Üstüne Zarar Ediyor

TAKİP ET

CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin zarar ettiğini iddia etti.

Meclis Genel Kurul'da Enerji Piyasası Kanun teklifinin bir bölümü dün kabul edildi.

Maddeler görüşülürken Genel Kurul'da konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin zarar ettiklerini ve batmak üzere olduklarını iddia etti. Yavuzyılmaz konuşması şöyle;

"Varlık Fonu çiftliğine alınmadan önce yüksek kâr eden kurumlar Varlık Fonuna alındıktan sonra zarar üstüne zarar ediyorlar; Türk Hava Yolları zarar, PTT zarar, BOTAŞ zarar, ÇAYKUR zarar, Kayseri Şeker zarar... Yani ne yaptığınızı bilmediğiniz, savrulduğunuz ortada. Nasıl mı?

Kurumları bölerek özelleştirmeye, yok etmeye çalışıyorsunuz; izlediğiniz yol "böl-parçala-yok et." Bunu Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığında yaptınız, PTT'de kurduğunuz iştiraklerle yapıyorsunuz. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığını 2015 yılında özelleştirme kapsamına aldınız. Ne yaptınız? Böldünüz, parçaladınız, yetmedi 2010-2019 yılları arasında personelin yüzde 45'ini emekli ettiniz. Emekli ettiğiniz 2.106 personelin tümü deneyimli kadrolardı, üstelik bir de çabuk gitsinler diye Yönetim Kurulu tarafından 2017 yılında emekliliğe teşvik programı uygulandı. Sadece 2017 yılında TPAO'dan -yani kurumdan- 694 tecrübeli personel ayrıldı. Kaynak mı? Kaynak 2017-2018 yılı Sayıştay raporları. Yani bugün Fatih ve Oruç Reis gemilerinde yabancı personel çalıştırmak zorunda kalan anlayış yerli ve millîlik masalı anlatan ama devletin yetiştirdiği kendi öz evlatlarını kapının önünü koyan anlayıştır.

Bu kanun teklifiyle, merkezi Jersey Adası'nda bulunan KİT kuruluşlarının merkezlerinin Türkiye'deki şubelerine paralel bir şirket kurulacak ve bu şirketler eliyle de tüm sorumluluklar ve anlaşmalar onların üzerine devredilerek faaliyetlerine devam edilecek. Yurt dışı şirketlerinin harcamalarının doğru yapılıp yapılmadığını denetleyemiyor. Şimdi, 2017 yılında TPAO'dan TPIC'e devrettiğiniz bir kısım çalışanı şimdi de alacaksınız TPIC'ten, yeni kurulan bu paralel şirkete aktaracaksınız" 

 

 

Deniz Yavuzyılmaz CHP varlık Fonu Zonguldak milletvekili Çaykur BOTAŞ TPAO