CHP'li Zeynel Emre Beyin Göçünün Nedenlerinin Araştırılmasını İstedi

TAKİP ET

İstanbul Erkek Lisesi mezunlarının 2020'de yüzde 53'ünün yurtdışını tercih etmesi üzerine CHP'li Zeynel Emre konu hakkında araştırma komisyonu kurulmasını istedi

Niteliksiz eğitim, düşük maaş, kötü hayat şartları, baskı, ayrımcılık, ırkçılık ve cinsiyetçilik gibi onlarca sorunun yaşandığı Türkiye'den çıkış yolu olan ''Beyin göçü'' liselere kadar ilerledi. Türkiye'nin en iyi okullarından mezun olan kişilerin büyük bir kısmı eğitim ve iş hayatına yurt dışında devam ediyor. Beyin göçü yapan kişilerin sayısı her geçen gün artarken yeni veriler ortaya çıkıyor.

Geçen yıl ilk kez üniversite tercihi yapanların yüzde 50’sinden fazlası yurtdışına giden İstanbul Erkek Lisesi’nde bu yıl da benzer bir durum yaşandı.

LGS sonuçlarında yüzde 1’lik dilimde bulunan İstanbul Erkek Lisesi mezunlarından 145’i tercih yaptı. Bunlardan 77’si üniversiteyi okumak için yurtdışını tercih etti. Bu öğrencilerin önemli bir kısmı Almanya’yı tercih ederken Avusturya, İsviçre ve ABD de listede kendine yer buldu. Bu sayılara göre tercih yapanların yüzde 53,1’i yurtdışına gitti. Geçen yıl bu oran yüzde 52’ydi.

Her Yıl 50 Bin Öğrenci Yurt Dışında Okumaya Gidiyor

Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre Türkiye’den her yıl 50 bin öğrenci yurtdışına okumaya gidiyor. TÜİK verilerine göre ise 2019 yılında Türkiye’den yurtdışına 330 bin 289 kişi göç etti. Göç edenlerin toplam yüzde 37,1’i yükseköğretim çağı olan 20-34 yaş arasında.

Ayrıca liseyi yurtdışında okuyanların sayısı da artıyor. ISEWorld Genel Müdürü Gökyar Karşit’in 2020 Şubat ayında verdiği bilgilere göre lise okumak için gidenlerin sayısı yüzde 150 oranında arttı. Karşit bu durumda fen ve Anadolu liselerindeki kontenjanların düşük olmasının etkili olduğunu aktardı.

Zeynel Emre Konuyu Meclis Gündemine Taşıdı

Zeynel Emre 2019’da yurtdışına giden liselileri Meclis gündemine taşıyarak, “LGS’de tüm soruları doğru yanıtlayıp, 500 tam puan alan yüzde 1'lik dilimdeki öğrencilerin eğitim aldığı İstanbul Erkek’in yanı sıra Galatasaray, Alman Lisesi gibi asırlık okulları kazanan öğrenciler, 'işsizlik korkusu' ve 'niteliksiz üniversiteler' gerekçesiyle eğitimlerini yurtdışında sürdürmekte. İstanbul Erkek Lisesi'nden 2019 mezunlarının yüzde 52.6'sının, Alman Lisesi’nde yüzde 94.7'sinin, Galatasaray Lisesi'nden yüzde 32.6'sının yükseköğrenim için Almanya, ABD, Kanada ya da Fransa’ya gittiği kaydedilmekte.” dedi.

Beyin göçünün Türkiye’nin gerçek beka sorunu olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak sorunun nedenlerinin tespiti ile çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve tersine beyin göçünün sağlanmasına yönelik gerekli tedbirlerin belirlenmesi için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

zeynel emre chp beyin göçü lise yurt dışı