CIA Raporu Yeniden Gündemde: "Afganistan'a Giren ABD Tepkiyi Azaltmak İçin Feminizmi Kullansın"

TAKİP ET

Wikileaks'ın on sene önce sızdırdığı CIA raporu yeniden gündeme geldi. Rapora göre Afganistan'da yaşanan olaylara Batılı devletlerin tepki göstermemesi için 'feminizm' önerildi.

Anonim kaynaklardan gelen haberler de dahil olmak üzere gizli bilgileri, kaynakların gizliliğini koruyarak yayımlayan, uluslararası, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak tanımlanan WikiLeaks'in sızdırdığı 11 Mart 2010 tarihli CIA raporu yeniden gündeme taşındı. Rapora göre  ABD'nin Afganistan'a girişindeki tepkileri azaltmak için "feminizmin kullanılması" öneriliyor. 

Kaynaklardan aktarılan bilgilere göre, Afganistan'dan çekilen Hollanda hükümetinin ardından CIA'in, NATO önderliğinde Afganistan'da kurulan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (International Security Assistance Force - ISAF) en büyük birlikleri gönderen ülkelerin de çekileceği endişesiyle orduları Afganistan'da tutmak için bir rapor hazırlanıyor. Batılı devletlerin varlığını sürdürebilmek için hazırlanan raporda Fransa ve Almanya'nın destekleyeceği alanlar belirleniyor.

Fransa'da halkın Afgan mültecilere ve kadınlara sempati duyduğu belirtilirken Almanya'nın daha fazla mülteciye veya teröre maruz kalma gibi yenilginin sonuçlarından korktuğu vurgulanıyor.

WikiLeaks'te yazan söz konusu rapor, iki NATO müttefikinin "kamuoyunda hedeflenen manipülasyonun reçetesi" diye adlandırılıyor.

Almanya ve Fransa halkının, Afganistan'da yaşanan tahribata karşı ülkeden çekilmek için muhalefete destek verebileceği ifade ediliyor. 

Raporda Fransız kamuoyuna yönelik şu ifadeler yer alıyor: "Kız çocuklarının eğitimi konusunda zorla kazanılan ilerlemeyi Taliban'ın geri sarma ihtimali Fransız öfkesini kışkırtabilir ve Fransa'nın büyük oranda seküler olan kamuoyu için destek noktası haline gelebilir. Bu da seçmenlere zayiatlara rağmen iyi ve gerekli amacı deteklemek için bir neden sunabilir."

 

Öte yandan Alman kamuoyunun Afganistan'da bulunmanın kendi problemleri olmadığını düşünmesi ve bunu kaynak israfı olarak görmesine karşın yenilginin ağır sonuçlarının vurgulanabileceği belirtiliyor.

Raporda Alman kamuoyuna dair şu ifadeler bulunuyor: "Örneğin Afganistan'daki yenilginin Almanya'nın teröre, uyuşturucuya ve mültecilere daha fazla maruz kalabileceğini anlatan mesajlar savaşı şüphe duyanlar açısından daha çarpıcı kılınmasını sağlayabilir."

Bununla birlikte savaşın çok yönlü ve insani boyutlarına vurgu yapılmasının Almanların savaşı finanse etmeye dair kaygılarını hafifletebileceği ifade ediliyor. 

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama'ya sunulan, Fransa ve Almanya halkının destek vereceğini belirten raporda şu ifadeler kullanılıyor:

"Afgan kadınlar, ISAF'ın Taliban'la savaşını insanileştirecek ideal elçiler olarak hizmet edebilir. Kadınlar, Taliban yönetimi altındaki deneyimlerini, geleceğe yönelik arzularını ve Taliban'ın zaferinden duydukları korkuyu kişisel olarak ve makul biçimde anlatabilir. Afgan kadınların kendi hikayelerini Fransız, Alman ve diğer Avrupalı kadınlarla paylaşması için medya fırsatları yaratacak sosyal yardım girişimleri ISAF'ın misyonuna yönelik Batı Avrupa'daki kadınlar arasında yaygın şüpheciliğin üstesinden gelinmesini sağlayabilir."

abd fransa almanya taliban cia wikileaks manipulasyon halk destek feminizm ekonomi finans nato asker taliban kadın