CIA'nın Yeni Direktörü William Burns Oldu

TAKİP ET

Senato, eski diplomat William Burns'e onay verdi.

ABD'de Senato Genel Kurulunda yapılan sözlü oylamada William Burns, yeterli çoğunluğa ulaşarak Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarihindeki diplomat kökenli ilk direktör olarak kayıtlara geçti.

Burns, Başkan Joe Biden'ın Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörlüğü'ne aday gösterdiği bir isim olarak CIA direktörü oldu.

Daha önce Dışişleri Bakanlığı Yardımcılığı görevini de yürüten Burns, Demokratlardan olduğu kadar Cumhuriyetçilerden de destek aldı.

1998-2000 arasında ABD'nin Amman, 2005-2008 arasında da Moskova Büyükelçiliği görevlerini yürüten Burns, 2011-2014 arasında ise Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapmış ve bu tarihte emekli olmuştu.

Burns, Senatoda daha önce yapılan onay oturumunda ABD'nin en önemli küresel rakibinin Çin olduğunu ve bu konuda önemli adımlar atacaklarını ifade etmişti.

Obama dönemindeki dışişleri bakan yardımcılığı sırasında İran ile nükleer anlaşmanın oluşturulmasının öncü isimleri arasında yer alan Burns; Joe Biden, Başkan Donald Trump'ın tek taraflı olarak çekildiği anlaşmayı yeniden gündeme alma vaadinde bulunmuştu.

2014'ten bu yana Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın başkanlığını yürüten Burns'ün, Biden yönetiminin 'önce diplomasi' temalı dış politika yaklaşımına uyumlu bir isim olarak görev yapması bekleniyor.

 

cia william burns yeni direktör senato joe biden