Çiftçi Zorda: Gübreye İki Haftada Yüzde 106 Zam Geldi

TAKİP ET

Türk çiftçisi, gübreye gelen zamlarla zor duruma düştü.

Türk çiftçisi, gübre fiyatlarına gelen büyük zamlarla zor günler geçiriyor. Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre geçtiğimiz yıl yaşanan zirai kuraklığın ardından bu yıl yağışların iyi gitmesiyle hububat üretiminde artış bekleniyordu. Ancak bu beklenti, gübre fiyatlarına gelen tarihi zamlarla suya düştü.

Türkiye iç pazarında TÜİK rakamlarına göre 20 milyon ton buğdaya ihtiyaç duyuluyor. Ancak geçtiğimiz yıl yağışlardaki azalışın da tesiriyle 17 milyon ton buğday üretilebildi.

Bunun üzerine Türkiye'nin en çok buğday ithal ettiği iki ülke olan Rusya ve Ukrayna'nın savaşa tutuşmasıyla buğday fiyatları son 14 yılın rekorunu kırdı. 

Rusya'nın İşgalinden Sonra Buğday Fiyatları Rekor Kırdı: Kıtlık Kapıda


Ziraat mühendisi Faik Toy'un verdiği bilgilere göre 16 gün önce tonu 4 bin lira olan 26 azotlu CAN gübre yüzde 106 fiyat artışıyla 8 bin 250 liraya yükseldi. ÜRE gübre de 9 bin liradan 14 bin 850 liraya çıktı.

"Çiftçinin Aldığı Gübre Yüzde 50 Düştü"

16 gün içerisinde gelen bu zamların yanı sıra son 12 ayda gelen zamların oranı yüzde 400'e ulaşıyor. Gübre bayiliği yapan ziraat mühendisi Murat Çelik de zamlarına ardından çiftçinin satın aldığı gübrenin yarı yarıya düştüğünü ve belirterek "Çiftçinin gübre satın almaya gücü yetmiyor. Bu yıl alınan gübre miktarında geçen seneye kıyasla korkunç bir fark var. Yüzde 50 civarında düştü. Çiftçi, ‘azotlu gübreler yerine sıvı gübreler kullanarak üretimi telafi edebilir miyiz’ arayışında" diye konuştu.

"Uzun zamandan beri arayıp da bulamadığımız iklim koşullarına sahibiz ancak yeterli gübre kullanmadığımız takdirde bu yıl da verim almamanız mümkün değil" diyen Çelik, "Bu durum da hububat başta olmak üzere tüm tarımsal ürünlerin rekoltesini etkileyecek” ifadelerini kullandı.

"Kimi Gübresiz Ekti, Kimisi Gübreyi Koklatarak Ekti"

Zamlar nedeniyle çiftçilerin gübre kullanamadığını belirten ziraat mühendisi Faik Toy, "Bu yıl ülkemiz çok güzel yağış aldı. Eğer bu yağış gübre ile takviye edilmiş olsaydı buğday ve arpalarda rekolte rekorları kırılabilirdi. Maalesef tohum ekim zamanında taban gübreleri yeterince kullanılmadı. Kimi gübresiz ekti kimisi gübreyi koklatarak ekti” dedi. Şimdi buğday ve arpalarda tam üst gübreleme zamanı ama gübre fiyatları uçtu ve bu durum çiftçinin gübre almasına engel teşkil ediyor" diye konuştu. 

"Bu Ürünlerde Bereket Gübre ve Sulamaya Bağlı"

Pamuk ve mısır için gübrenin çok önemli olduğunu belirten Toy, "Bu iki ürünün bereketi tamamen gübreye ve sulamaya bağlıdır. Elektriğe gelen fahiş zamlar bu iki ürünün sulama sayısında azaltmaya gidilmesine sebep olabilir ve bizim aleyhimize olur. Dolayısıyla yapılması gereken en önemli şey maliyetlerin aşağı çekilmesidir. Maliyetler düşürülmediği zaman ürünün piyasaya arz fiyatı yüksek olur bu seferde yüksek gıda fiyatlarıyla karşı karşıya geliyoruz. Tarım bir bütündür ve bir yerde sorun başlarsa domino etkisi yapıyor, bitkisel üretim sıkıntıya girdiğinde hayvansal üretim daha çok sıkıntıya girmiş oluyor ve sonuç olarak tüketici çok yüksek gıda fiyatlarıyla karşı karşıya kalarak sıkıntıya girmiş oluyor" ifadelerini kullandı.

çiftçi tarım ziraat yağış sulama gübre fiyatları zam üstüne faik toy murat çelik can gübre üre gübre gamze bal sözcü