'Cimri' Kocanın, Karısına Manevi Tazminat Ödemesine Karar Verildi

TAKİP ET

Yargıtay, aşırı bencil ve cimri olmayı boşanma sebebi sayarak, 'cimri erkeğin hakaretine maruz kalan kadına' manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Eşinin cimri, bencil, ilgisiz, yalancı ve sorumsuz olduğunu iddia eden kadın; Aile Mahkemesi’ne müracaat ederek boşanma davası açtı. 

Kocasının hakaret ve tehditlerine maruz kaldığını, sürekli küfür ederek aşağıladığını ve evden kovduğunu belirterek boşanmalarına, velayetlerin kendisine verilmesine, çocuklar yararına ayrı ayrı 1.000 TL tedbir-iştirak nafakası ve kendi yararına 1.000 TL tedbir nafakası ile 50 bin TL maddi, 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesini talep eden kadına Yargıtay'dan emsal bir karar geldi.

Boşanma davasının temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay, aşırı bencil ve cimri olmayı boşanma sebebi saydı ve 'cimri erkeğin hakaretine maruz kalan kadına' manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Çocukların Velayeti Anneye Verildi

Çocukların velayetlerinin anneye verilmesi ile her bir çocuk yararına ayrı ayrı 400 TL tedbir-iştirak nafakası ile davacı yararına 15 bin TL maddi tazminat ödenmesine, manevi tazminat talebinin ise davalı erkek aleyhine, kadın eşin kişilik haklarına saldırı teşkil eder nitelikte kusurlu bir davranışın varlığı ispatlanamadığından reddine karar verdi. Davalı erkeğin, eşini evden koyarak ağır kusurlu durumuna düştüğüne vurgu yapan Yüksek mahkeme, “Tarafların komşusu olan tanık beyanlarına göre, erkek eşin davacıyı evden kovduğu, bu nedenle kadın eşin iki gece tanık N.K.’nın evinde kaldığı, sonrasında komşuların aralarında para topladığı, toplanan parayla davacıya uçak bileti aldıkları ve davacı eşi ailesinin yanına gönderdikleri anlaşılmaktadır. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde; erkek eşin davacıya hakaret ettiği ve zaten ‘eşini evden kovma’ şeklinde gerçekleşen kusurlu davranışın kendi içinde hakaret eylemini barındırmasının doğal sonucu olmasına göre yerel mahkemece, somut olaya uygun ve aynı yönlere işaret eden bozma kararına uyulması gerekirken, davalı erkek eşin kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyan kusurlu davranışının ispat edilemediği gerekçesiyle davacı kadın eşin manevi tazminat talebinin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. Hukuk Genel Kurulu’nca da benimsenen 2. Hukuk Dairesi bozma kararına uyulması gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırı olup direnme kararı bozulmalıdır. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir” ifadeleriyle kararı açıkladı.

cimri koca manevi tazminat yargıtay yüksek mahkeme kurul