Çin, ABD Haber Sitelerine Sızarak Propaganda Yapıyor

TAKİP ET

Çinli bir pazarlama firmasının soykırımcı ÇKP hükümetinin imajını iyileştirmesine yardımcı olmak amacıyla Amerika'daki yaklaşık otuz haber kuruluşunun web sitelerine ÇKP yanlısı yazılar yerleştirdiği ortaya çıktı.

Washington Post'un haberine göre Haixun Press markasını kullanan Şangay merkezli firma, web sitesinde dünya çapında haber makaleleri yayınlayabildiğini, Twitter, Facebook ve Instagram gibi platformlarda ücretli sahte sosyal medya beğenileri sağlayarak içeriği güçlendirebildiğini ileri sürüyor.

Aralarında Arizona Republic ve Pittsburgh Post-Gazette'in de bulunduğu en az 32 web sitesinin finans haberlerinin alt alanlarında yer alan makaleler, Çin devlet medyasının haberlerini, ABD'li politikacılar, akademisyenler ve Pekin'i eleştiren diğer kişilere yönelik sert eleştirileri içeriyor. 

Google'ın sahibi olduğu siber güvenlik firması Mandiant'ın yeni raporuna göre Haixun makaleleri, Kaliforniya merkezli FinancialContent firması tarafından işletilen ve Amerika'daki küçük haber kuruluşlarına finans ve piyasa içeriği sağlayan CloudQuote.io adlı bir haber bülteni dağıtım hizmetini kullanarak yerleştirdi. Söz konusu makaleler CloudQuote.io içeriğini kullanan sitelerde görülüyor.

Soykırımcı Çin'in medya kuruluşlarının Batı sosyal medyasındaki büyük varlığına kıyasla bu makaleler şimdiye kadar çok az görüntülenmiş olsa da, Pekin'in yurtdışındaki imajını değiştirmek ve siyasi muhalefeti zayıflatmak için kullanılan taktiklerini vurguluyor.

HaiEnergy adını verdiği bir kampanyaya ilişkin son araştırmasını ilk kez The Cybersecurity 202 ile paylaşan Mandiant'ın kıdemli analisti Ryan Serabian, "Çin yanlısı bu makaleleri muhtemelen haberleri olmadan meşru ABD haber kaynaklarına yerleştirerek kurgu ile gerçek arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmaya çalışıyorlar. Bu nedenle, bunun gerçekleşmesini önleyecek tedbirlerin alınması için bu konuya dikkat çekmenin bizim için çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi. 

The Post ve Mandiant tarafından makaleler hakkında soru sorulmasının ardından Arizona Republic ve Pittsburgh Post-Gazette, Haixun içeriğinin yer aldığı sayfaların ziyaretçilerini web sitelerindeki diğer sayfalara yönlendirdi.

Pittsburgh Post-Gazette'in alt alan adı, Mandiant'ın Nisan ayında sorularla kuruluşla temasa geçmesinin ardından ana web sitesine yönlendirmeye başladı. Post-Gazette'in Pazarlama Müdürü Allison Latcheran, Washington Post'a yaptığı açıklamada "Şu anda bu konuda yorum yapamıyoruz" dedi.

Arizona Republic, bir muhabirin haber kuruluşunun sahibi Gannett ile temasa geçmesinin ardından alt alan adını ana web sitesine yönlendirmeye başladı. Sözcü Lark-Marie Anton, "Bu sayfalar artık Arizona Republic markasını içermiyor ve FinancialContent'i yanlış bilgilendirme konusunda haberdar ettik" dedi.

FinancialContent'in kurucusu ve CEO'su Mark Dierolf, kendisine telefonla ulaşan bir muhabirin yüzüne telefonu kapattı. Ne kendisi ne de şirketten herhangi biri daha sonraki yorum taleplerine yanıt vermedi.

Haixun yorum taleplerine yanıt vermedi.

Haixun Makaleleri

Mandiant daha önce Ağustos 2022'de Haixun'un Pekin yanlısı haber içeriği barındıran 72 gerçek olmayan haber sitesinden oluşan bir ağdan sorumlu olduğunu bildirmişti. Bununla birlikte, Haixun bağlantılı haber bülteninin bulunması, Haixun'un içeriğinin meşru ABD gazetecilik şirketlerinin alt alan adlarında ilk kez ortaya çıkmasını temsil ediyor.

Haixun bağlantılı girişim aynı zamanda Pekin'in zaman zaman dağınık bir yaklaşım benimseyen ve değişen başarı seviyelerine rağmen hızla değişen taktiklerin bir karışımını kullanan dünya çapında etki çabalarını izlemedeki zorlukları da vurguluyor.

ABD gazetelerinin alt bölümlerinde görülebilen makaleler çok çeşitli konuları kapsamakla birlikte genellikle ortak bir temaya sahip: Çin'in başarılarını vurgularken Amerikan kültürü ve siyasetine dair güvensizlik yaratmak.

Haixun'un makaleleri Çin devlet kurumları için yerleştirdiği net olmamakla birlikte, firmanın Çin kurumları için çalıştığı anlaşılıyor.

Haixun'un web sitesi ve sosyal medya hesaplarındaki çevrimiçi satış malzemeleri ve sosyal medya paylaşımlarında şirket, aralarında Çin devlet daireleri, polis ve devlet medyasının da bulunduğu 150'den fazla müşteriyle çalıştığını belirtiyor.

Çin ABD propaganda Medya Haber siteleri