Çin Ajanlığını Reddettikten Sonra Suikasta Uğrayan Uygur Genç Röportaj Verdi

TAKİP ET

Çin tarafından ajanlık yapmaya zorlandığını itiraf eden Yusuf Can Emet adlı Doğu Türkistan vatandaşı İstanbul'da suikaste uğradıktan sonra röportaj verdi.

Çin tarafından ajanlık yapmaya zorlandığını itiraf eden Yusuf Can Emet adlı Doğu Türkistan vatandaşı İstanbul'da suikaste uğradıktan sonra röportaj verdi.

Çin hükümeti için, Türkiye'de sürgünde yaşayan azınlık gruplarının üyeleri hakkında casusluk yapmak zorunda kaldığını itiraf eden Emet, kimliği belirlenemeyen bir Çinli tarafından saldırıya uğradı. Uğradığı saldırının ardından Emet, tedavi gördüğü hastanede RFA'ya konuştu.

Yusuf Can Emet, Pazartesi günü arkadaşının evine girerken gece 23.00 sularında kimliği belirsiz bir kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda omuzundan ve sırtından vuruldu.

Doğu Türkistan'da annesinin gözaltına alınıp işkenceye uğramasının ardından 2012 yılından bu yana Türkiye'de, Uygur Türklerini ve başka azınlıkları gözetlemek zorunda kaldığını ifade eden Emet, Çin tarafından suikaste uğradığını belirtti. Emet, "Uygur düşmanım yok, Çin tarafından saldırıya uğradım" dedi.

Emet, saldırganın ilk önce adamın tuhaf davrandığını ve arkadaşıyla kendisine baktığını farketti. Kendisine tanıdık geldiğini  ancak o kişiyle daha önce hiç karşılaşmadığını da ekledi. Adamı gördükten sonra şüphelendiğini belirten Emet, arkadaşına "Bugün bize bir şey olacak" demiş.

Emet, alışveriş yapmak için dışarı çıkarken arkadaşının karısını ve çocuklarını koruması için onlarla birlikte evde kalmasını belirtmiş. Sonrasında ise "Alışverişten dönerken o adamı yolumun üstünde gördüm" ifadelerini kullandı.

Emet adama yaklaşıp ona herhangi bir konuda yardımcı olup olamayacağını çünkü ona baktığını farkettiğinin söylemiş. Saldırgan ise "İki saattir kardeşimin gelmesini bekliyorum" yanıtını vermiş.

Emet, cep telefonu sayesinde birinin iki saat beklemesinin garip olduğunu düşünmüş ve ona nereli olduğunu sormuş. Karşılık olarak adam hemen Azeri olduğunu belirtmiş. Emet, mahallede çok az Azeri olduğunu ve bu nedenle cevap karşısında daha da şüphelendiği belirtiyor. Emet, olayın ardında arkadaşının evine giderek adamla ilgili endişelerini tekrarlamış.

Yaklaşık bir buçuk saat sonra kapı zilinin çalınmasının ardından Emet'in arkadaşının karısı apartman kapısını açtı. Aynı adam Emet'in bulunduğu üçüncü kata gelerek "Birisi bana yardım teklif etmişti onun için geldim" dedi. 

Emet daireden çıkınca saldırgan merdivenlerden inmiş ve Emet giriş kapısını açınca saldırgan silahını doğrultmuş. Saldırganın ateş etmesinin ardından Emet'in arkadaşı aşağı inmiş ve bir süre saldırganın peşinden gitmiş. Ancak Emet vurulduğu için geri dönmüş. 

Saldırganın daireye girmesini istemediği için dışarıya çıktığını ifade eden Emet, adamın bıçağı olabileceğinden şüphelendiğini ancak silahı olduğunu hiç düşünmediğini belirtti. Ayrıca saldırganın daha önce apartmanın dışında konuştuğu Azeri ile aynı kişi olduğunu doğruladı.

Emet geçen yıl Aljazeera'ye Çinli bir casus olarak rolünün, "Uygur sürgün topluluğu hakkında hatta yedikleri ve içtikleri ve evlerinde özel olarak yaptıkları da dahil olmak üzere “yetkililere bilgi vermek” olduğunu belirtmişti. Bilginin daha sonra Çinli yetkililere aktarıldığını ifade etti.

Emet, dünya çapında Çin'in "sayısız" muhbiri olduğunu açıkladı.

Amet Aljazeera'ye Müslüman savaşçılara katılmak için Ortadoğu'ya gitmeye teşebbüs ettiği için tutuklandıktan sonra 18 ay gözaltı merkezinde kaldığını belirtti. Cezasını çekerken işe alındığını ve sorgulamalar sırasında acımasız işkence gördüğünü de ekledi.

Medyaya casusluk hakkında ifadeler verdikten sonra Zonguldak'a yerleştiğini söyleyen Emet, Zonguldak'ta Çinliler tarafından tehdit edilmiş. 

Geçen yıl, Uygurların Doğu Türkistan'da gördüğü zulüm hakkında konuştuğu için saldırıya uğrayacağını bildiğini ve aile üyelerinin çoğunun kısmen kendisi yüzünden gözaltına alındığı için kaybedecek hiçbir şeyi kalmadığını ifade etmişti.

Emet ayrıca iki yıl önce, Birleşmiş Milletler Türkiye ofisine siyasi sığınma başvurusunda bulundu ve o zamandan beri üçüncü bir ülkenin kendisini kabul etmesini bekliyor.

 

yusuf can emet suikast çin Doğu Türkistan Türkiye Uygurlar işkence saldırı ajan zonguldak kamp işkence