Çin Aşısı Türkiye'de Gönüllüler Üzerinde Denenecek

TAKİP ET

Çin aşısı Türkiye'de gönüllüler üzerinde de denenecek.

Sağlık Bakanlığı, Çin merkezli Sinovac firması tarafından üretilen Çin virüsü aşısı CoronaVac'ın gönüllüler üzerinde de deneneceğini duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "15 Eylül’de ülkemizde Faz 3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Covid-19 aşısı, sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanmaya başlıyor" ifadeleri kullandı.

18-59 yaş arası olanlar ve daha önce Çin virüsünü yakalanmayanlar gönüllü olabilecek. Çin virüsü aşısının uygulamaları Türkiye’de 12 şehirde 25 merkezde sürüyor. Sağlık Bakanlığı, aşının ilk evrede 726 gönüllü sağlık çalışanı üzerinde denendiğini açıkladı.

Bakanlık, aşılanan sağlık çalışanlarının güvenlilik verileri pozitif olarak değerlendirildiği için aşının gönüllüler üzerinde de denenmesine karar verildiğini belirtti:

"Aşılamanın devam eden aşamalarında her 500 gönüllüde ara değerlendirme raporları hazırlanıyor. 6 Kasım tarihinde 518 kişi ile hazırlanan ara güvenlilik raporuna göre, aşının önemli bir yan etkisinin bulunmadığı tespit edildi. En sık görülen yan etkiler yorgunluk (%7,5), baş ağrısı (%3,5), kas ağrısı (%3), ateş (%3) ve enjeksiyon yerinde ağrı (%2,5) olarak raporlandı. Bağımsız veri izleme komitesi, ara güvenlilik raporunu eldeki verilerle değerlendirmesinde aşının güvenliliği ile ilgili çekinceleri olmadığını bildirdi."

çin aşı çin virüsü korona corona gönüllü