Çin Aşısında Vatandaştan ONAM Belgesi Alınacak: Türkler Çin'e Kobay Mı Yapılıyor?

TAKİP ET

Güvenilirliği henüz kanıtlanmamış, farklı ülkelerdeki testlerinde etkisi yüzde 70'in üzerinde görülmeyen Çin aşısı için Türkiye'deki aşılama sürecinde ONAM formu imzalatılacağı öğrenildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aşı kampanyasının Perşembe veya Cuma günü başlayacağını açıklamasının ardından aşı yapılacak olanlara “hastaya konulan teşhis, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbi işlem için hastanın rızasına alma” amacı taşıyan ONAM formunun imzalatılacağı öğrenildi.

Ruhsatsız aşının sorumluluğu vatandaşla paylaşılacak

Aşı yapılanlara “hastaya konulan teşhis, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbı işlem için hastanın rızasına alma” amacı taşıyan ONAM formu imzalatılacak. Rutin olarak yapılan 13 aşıda alınmayan bu belgenin, salgın döneminde acil aşılama kararı alınması ve bu aşıların henüz ruhsat almamalarından kaynaklı olarak sorumluluğun vatandaşla paylaşılması amacıyla imzalatılacağı öğrenildi.

Henüz 3 milyon aşı var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önceki açıklamasında aşılamanın 11 Aralık'ta başlayacağını ve Çin'den 50 milyon aşı geleceğini açıklamıştı. Ancak bu açıklamanın üzerinden bir aydan uzun bir zaman geçmesine rağmen aşılama süreci başlamış değil ve Türkiye'de sadece Çin'den alınan 3 milyon aşı var. 

Çin aşısının güvenilirliği ise henüz kesinleşmiş değil, bu aşıyı uygulayan ülkelerden Brezilya aşının etkisinin yüzde 78, Endonezya ise yüzde 65 olduğunu açıkladı. Türkiye'de de henüz faz 3 sonuçları kesinleşmeyen Çin aşısının etkisinin yüzde 91 olduğu açıklanmıştı. Şu an Çin aşısı Türkiye'deki mevcut tek aşı türü.

Aşılama süreci nasıl işleyecek?

Türkiye’de sağlık personeli sayısı yaklaşık 1.5 milyon. İlk etapta 3 milyon doz aşının yarısı, 28 gün sonra da diğer yarısının sağlık personeline uygulanması planlanıyor. Ancak ilk doz yapıldıktan sonra, Çin’den sipariş edilen diğer 47 milyon doz aşının ülkeye peyderpey ulaşması durumunda bağışıklama hızlandırılarak, sağlık personeli ikinci dozu olmadan, 65 yaş üzeri vatandaşlar da aşılanmaya başlanacak.

İki doz arasındaki sürenin açılmasına, yani 28 gün olmasına Bilim Kurulu karar verdi. İnaktif aşılarda iki dozun arası ne kadar açılırsa, o kadar etkin olduğu belirtiliyor.

 

çin virüsü çin aşısı onam formu aşılama erdoğan fahrettin koca sağlık bilim kurulu covid 19 korona