Çin'de Nakit Krizi Protestoları Getirdi: Polis ve Halk Arasında Çatışma

TAKİP ET

Çin'de yaşanan nakit krizi nedeniyle mevduat sahipleriyle polis karşı karşıya geldi.

Çin'in merkezi Henan eyaletinde bulunan 4 banka, milyonlarca dolarlık mevduatı hiçbir açıklama yapmaksızın dondurarak yüz binlerce müşterisinin paralarını bankadan çekmesine engel oldu. Hesapları dondurulan mevduat sahipleri iki ay boyunca paralarını çekememeleri nedeniyle zor günler geçiriyor. 

Mevduat sahiplerinin Henan eyaletinin başkenti Zhengzhou şehrinde düzenlediği protesto gösterisine polis müdahale etti. Çin'in Merkez Bankası olan Çin Halk Bankası'nın Zhengzhou şubesi önünde binden fazla mevduat sahibi toplandı.



Pandeminin bitişinden bu yana ülkede yaşanan en büyük protestoyu düzenleyen mevduat sahiplerine polis müdahale etti. Paralarının iade edilmesini isteyen mevduat sahiplerine müdahale eden polis, pek çok kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

"Devlet Memurları Bizi Neden Dövüyor?"

Paralarının geri verilmesi için sloganlar atan protestocular "Henan hükümetinin yolsuzluğuna ve şiddete karşı" ifadelerinin yer aldığı bir pankart açtı. Protestocular, kapalı bir rejim olan Çin'de alışıldık olduğu üzere merkezi hükümeti değil, yerel hükümeti hedef alan pankartlar ve sloganlar attı.

CNN'e konuşan bir eylemci "Devlet memurları bizi neden dövüyor? Biz yanlış bir şey yapmadık. Sadece paralarını geri isteyen insanlarız" dedi.

çi çin merkez bankası nakit krizi protestoları getirdi polis ve halk arasında çatışma Zhengzhou çin halk bankası