Çin'den Kırgızistan'a 50 Milyon Yuan Hibe: Kırgız Cumhurbaşkanı Japarov'dan Çin'e Doğu Türkistan Konusunda Destek

TAKİP ET

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Japarov, 50 milyon yuanlık hibe aldığı Çin'in Doğu Türkistan politikasına destek açıklaması yaptı.

Uygur diasporasının boykot etme çağrısı yaptığı Pekin Olimpiyatları'nın açılış törenine katılan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Japarov, Çin diktatörü Xi Jinping ile buluştu.

Azattyq toplantının ardından Çin'in Kırgızistan yönetimine 50 milyon yuan hibe edeceğinin açıklandığını aktarırken Qırım Haber Ajansı'nın Xinhua'ya dayandırdığı haberine göre Japarov, Çin'in soykırım faaliyetine desteğini açıkladı.

Çin'i Doğu Türkistan, Tayvan ve Hong Kong konularında "sarsılmaz bir biçimde" desteklemeye devam edeceklerini açıklayan Japarov, “Kırgızistan olarak Xinjiang (Doğu Türkistan), Tayvan ve Hong Kong ile ilgili egemenlik ve güvenlik ve temel çıkarları korumayla ilgili konularda Çin’i sarsılmaz bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz” diyerek Çin'in soykırım politikasına tam destek verdi.

Çin diktatörü Xi Jinping'in "küresel kalkınma girişimi" adı altında giriştiği emperyalist projelere ilişkin iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirten Japarov, “Çin- Kırgızistan-Ukrayna Demiryolu’nu 'Kuşak ve Yol' işbirliğinin ortak inşası için bir öncü projesi haline getirmek için daha fazla Çinli işletmelerin Kırgızistan’a yatırım yapmalarını istiyoruz. Kırgızistan onlara iyi bir iş ortamı sağlayacak ve onların meşru manatlarını koruyacaktır” diye konuştu.

çin kırgızistan soykırım doğu türkistan destek Sadır Japarov xi jinping pekin 50 milyon yuan