Çin'den Türkiye'ye Çin Olma Tavsiyesi: Bizden Avantajlısınız

TAKİP ET

Çin Başkonsolos Yardımcısı Wang Fei, Türkiye'ye Çin modelini tavsiye etti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı yaptığı damadının Merkez Bankası rezervlerini eritmesi sonrasında dolar kurunun yükselişini engelleyememeye başlaması üzerine, ekonomi yönetiminin başarısızlığını maksatlığı bir model gibi göstermeye çalışmaya başladı. Çin gibi kuru yüksek tutarak yüksek ihracatla Türkiye'nin büyüyeceğini iddia eden Erdoğan, "Çin de böyle büyümüş" demişti.

AKP'li Cumhurbaşkanı: Çin de Böyle Büyümüş


Bunun üzerine Çin'den Erdoğan'a destek geldi.  Türkiye gazetesine konuşan Çin Başkonsolos Yardımcısı Wang Fei, "Sosyal yapınız, üretimdeki disiplinli tavrınız ve ekonomik şartlarınız buna gayet uygun. Türk halkı çok çalışkan ve zeki. Biz Türk halkına inanıyoruz. Biz nasıl bu krizi atlatarak zirveye yükseldiysek, siz de bunu yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Şartları Müsaitmiş

Ucuz iş gücü ve hızlı üretimle yabancıları cezbettiklerini belirten Wang Fei, "Dünyanın en büyük sanayi ve yabancı yatırımı çeken ülkesi hâline geldik. Bugün Türkiye'nin yapmak istediği de tam olarak bu. Düşük faiz ve üretime dayalı ekonomik büyüme... Bu, başarılabilecek bir plan. Çünkü Türkiye'nin zemini müsait. Önemli bir jeopolitik konuma sahip" dedi.

Erdoğan'ın Türkiye'nin "olmasını istediği" Çin'de kişi başına düşen milli gelir 2020 yılı itibarıyla 10 bin 500 dolar seviyesinde. Ayrıca Çin Komünist Partisinin baskıcı yönetimi altında birçok hak ve hürriyetin kısıtlandığı ülkede gelir eşitsizliği ise oldukça yüksek. 2010 yılı rakamlarına göre nüfusun yarısının yaşadığı kırsal bölgelerde kişi başına düşen yıllık gelir bin dolardan az. Bu rakam şehirde yaşayan Çinlilerin gelirinin üçte birinden az.

çinden türkiyeye tavsiye çin olma tavsiyesi biden bizden avantajlısınız