Çin Devletinden Jack Ma'ya: Medyadan Çekil

TAKİP ET

Çin Devleti Alibaba'nın sahibi Jack Ma'ya China Morning Post, Weibo ve Bilibili gibi medya organları konusunda baskı yapıyor.

2020'de 2 aylık bir süre boyunca ortadan kaybolan Jack Ma, Çin virüsü salgını bittikten sonra tekrar görüşeceklerini belirten bir video ile açıklamada bulunmuştu. 

Bilhassa Çin'deki piyasayı denetleyici kurumlar ve kamu bankalarını "çağ dışı kalmakla" sık sık eleştiren Jack Ma'nın bu sözlerinden dolayı hükûmet ile gerginlik yaşadığı belirtiliyor. Çin için ciddi bir istihdam sağlayıcı konumunda bulunan Jack Ma dünyanın en zengin iş adamları arasında. Hükûmetin uyguladığı baskının temel nedeni ise China Morning Post ve Weibo. Zira Weibo, Çin'in en büyük sosyal medya platformu. Bilibili ve China Morning Post'un da Jack Ma'nın sahibi olduğu Alibaba Group'un elinde bulunması Çin Komünist Partisi'nde endişe yaratıyor. 

Jack Ma, 24 Ekim'de Çin'in piyasa düzenleyici sistemini eleştirmiş ve bu gelişmenin ardından Ma'nın sahibi olduğu Ant Group'un 37 milyar dolar değerindeki halka arzı durdurulmuştu. Ertesi ay, Alibaba'ya ticari uygulamalarının rekabete aykırı olduğunu iddiasıyla bir de soruşturma başlatılmıştı.

Hükûmetin Alibaba'nın medyadan tamamen çekilmesini mi, yoksa hisselerinin bir kısmını elden çıkarmasını mı istediği hâlen merak konusu.

çin devleti devletinden jack ma ma'ya medyadan çekil elini çek baskıcı çin komünist partisi komünist