Çin Dışişleri Bakanı: Irak ile Dostluğumuzu Artırmaya Hazırız

TAKİP ET

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin'in Irak ile geleneksel dostluğunu güçlendirmeye ve karşılıklı siyasi güveni derinleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, yaptığı açıklamada, Çin’in Irak ile olan 'geleneksel' dostluğunu güçlendirmeye ve karşılıklı siyasi güveni derinleştirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Tüm dünyada olduğu gibi Ortadoğu'da da nüfuzunu artırma çalışmalarına devam eden Pekin yönetimi, bu doğrultuda, bir adım da Irak için attı. Geçtiğimiz gün Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’le telefon görüşmesi gerçekleştiren Wang Yi, Çin’in Doğu Türkistan ve Hong Kong gibi yerlerde uyguladığı zalim politikaları, Çin'in 'iç işleri' şeklinde lanse ederek Irak'a bu konularda gösterdiği anlayış ve verdiği destek nedeniyle teşekkür etti.

Wang Yi, yaptığı açıklamada “Çin, Irak’la geleneksel dostluğunu pekiştirme ve Çin işletmelerinin Irak’ın yeniden yapılanma sürecine katılmasını teşvik etmenin yanı sıra, iki ülke arasında elektrik, taşımacılık, iletişim ve belediye yönetimi gibi alanlardaki iş birliğinin seviyesini yükseltmeye hazır. Çin, Irak’ın IŞİD gibi aşırıcı terörist güçleri kararlılıkla ve tamamen yok etme çabalarını destekliyor” ifadelerini kullandı.

Fuad Hüseyin ise söz konusu görüşmede, salgınla mücadelede ülkesine sağladığı destek ve yardımlar nedeniyle Çin’e teşekkür ettiklerini söyledi. Hüseyin, iki tarafın ekonomi, ticaret ve petrol gibi alanlardaki iş birliğini güçlendirmesini umduğunu belirtti.

 

çin ırak dışişleri bakanı wang yi açıklama dostluk siyasi güven artırma nüfuz politikası ortadoğu doğu türkistan çalışma telefonla görüştü