Çin: Doğu Türkistan, İnsan Haklarındaki İlerlemenin Parlayan Bir Örneği (!)

TAKİP ET

Soykırımcı Çin'in iddiasına göre Doğu Türkistan ve Tibet, insan haklarında kat edilen yolun "parlayan örnekleri" olmuş.

Independent Türkçe'de yer alan bir habere göre Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pazartesi günkü "Çin-ABD İlişkilerini Doğru Rotaya Döndürme" konulu bir forumda konuşurken hiç utanmadan bu sözleri sarf etti.

Utanmaz bakan konuşmasında, dalga geçer gibi Çin'in "her zaman insan haklarını korumaya ve geliştirmeye kararlı" olduğundan bahsetti. Çinli bakan bu konudaki yalanları şöyle devam ettirdi:

"Çin, insan haklarına insan merkezli bir yaklaşım benimsiyor ve geçinme ve kalkınma haklarının son derece önemli temel insan haklarından olduğuna inanıyor. Ekonomik, sosyal ve kültürel hakların yanı sıra medeni ve siyasi hakların kapsamlı ve koordine gelişimi için çabalıyoruz."

Kısa süre önce ABD yönetimi, Doğu Türkistan'daki konsantrasyon kamplarında alıkonulan kadınlara sistematik tecavüz ve cinsel işkence yapıldığına ilişkin haberler karşısında duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmişti. Ayrıca CNN ve BBC, Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında Uygur Türkü ve diğer Müslüman kadınlara yönelik tecavüz, cinsel istismar ve işkence iddialarını ayrıntılarıyla gözler önüne sermişti.

Öte yandan dün, Kanada Parlamentosu da Çin'in Uygur Türklerine soykırım uyguladığını kabul etmişti. Çin ise Uygur Türklerine uyguladığı soykırımı sürekli olarak reddediyor. 

Doğu Türkistan Uygur Soykırımı Uygur Türkleri Çin İnsan Hakları Tibet