Çin Doğu Türkistan'da Mezarlara Bile Rahat Vermiyor

TAKİP ET

Her geçen gün Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yaptığı zulümler ile gündeme gelen Çin, bu sefer Uygur mezarlarını tahrip etmesi ile gündeme geldi

Her geçen gün Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yaptığı zulümler ile gündeme gelen Çin, bu sefer Uygur mezarlarını tahrip etmesi ile gündeme geldi.

Fransız AFP ajansına bağlı Earthrise Alliance isimli sivil toplum kuruluşunun belirttiği raporlara göre Çin'in 2014 yılından bu yana Doğu Türkistan'da onlarca mezarlığı tahrip ve yok ettiği ortaya çıktı.

Tarihi Mekanları ve Mezarlıkları Yok Ediyorlar

Doğu Türkistan Milli Uyanış Hareketi Genel Başkanı Salih Hudayar, yaptığı açıklamada ''Çin, halkın beynini yıkayıp Çinlileştirme çalışmaları yapıyor. Bundan dolayı bizim Uygur ve Türk olduğumuza dair tüm kanıtları yok etmek istiyorlar.Geride herhangi bir kanıt kalmaması için çaba gösteriyorlar.'' şeklinde konuştu.

Yıkımların Son 2 Yıl İçinde Artması Dikkat Çekti

Earthrise Alliance tarafından incelenen uydu görüntüleri 2014 yılından bu yana Doğu Türkistan'da 45 mezarlığın yıkıldığını gösteriyor .Bu yıkımlardan 30'unun ise 2017-2019 yılları arasında gerçekleştiği saptanmış durumda.

Daha önce camiler ve dini mekanlar gibi kültürel alanlarda kentsel dönüşüm adı altında yıkım çalışmaları yapan Pekin Hükumeti, bu sefer türbeler ve tanınmış kişilerin mezarları dahil birçok alanı yok ederek yerlerine parklar ve sosyal alanlar yapılmasını sağladı.Çinli yetkililer, daha önceki yıkım çalışmalarında olduğu gibi bu yıkımların da kentsel dönüşüm projesi kapsamında yürütüldüğünü açıkladılar. Ancak bazı çevreler, bu yıkımların Uygurlara ait kültürün sistematik bir şekilde yok edilmesi maksadıyla planlı olarak yapıldığını dile getiriyor.

Uygurlar atalarının mezarlarına yapılan bu yakışıksız muameleden son derece rahatsızlar ve bu durumun bir an önce son bulmasını umut ediyorlar.

türk dünyası türk dünyası haberleri