Çin Doğu Türkistan'daki Soykırıma Sessiz Kalmayan Markaları 'Çocuklar İçin Zararlı Ürünler Satmakla' Suçladı

TAKİP ET

Çin, Nike, H&M ve Zara gibi markaların çocuklar için zararlı ürünler sattığını öne sürdü.

Bu yılın başında birçok Batılı devlet Çin'e Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uygulanan soykırım nedeniyle bazı yaptırımları devreye sokmuş, Uygur Türkleri köleleştirildiği için birçok Batılı marka Doğu Türkistan'dan pamuk alımını durdurmuştu.

Çin de Mart ayında bu markaları Doğu Türkistan'daki pamuk üretimindeki artışı baltalamaya çalışmak gibi abes iddialarla itham etmişti.

Çin'in Genel Gümrük İdaresi'nden yapılan açıklamada çocuklara yönelik olarak üretilen elbise, ayakkabı, oyuncak, diş fırçası ve benzeri ürünlere yönelik olarak Haziran 2020'den Mayıs 2021'e kadar ki süreçte yapılan incelemelerde "bazı markaların" çocuklara yönelik ürünlerde zararlı maddeler kullandığı iddia edildi. 

H&M'e ait 9 parti üründe cilt tarafından emilerek sağlığa zarar verebileceği belirtilen boyar maddeler belirlendiği iddia edilen açıklamada, Zara ve Nike gibi markaların ürünlerinde de benzer tehlikelere rastlandığı öne sürüldü.

Burberry, Adidas ve Converse gibi markaların da bulunduğu "hedef" listede bilhassa Uygur Soykırımı'na karşı hassasiyetini gizlemeyen H&M ve Nike gibi markaların itham edildiği görüldü.

Çin işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor. Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Çin Doğu Türkistan'daki Soykırıma Sessiz Kalmayan Markaları Çocuklar İçin Zararlı Ürünler Satmakla Suçladı