Çin Fransa'daki 'Cengiz Han Gösterisi'nde 'Cengiz Han' İfadesinin Kullanılmasını İstemedi

TAKİP ET

Fransa'da bir tarih müzesi, 13. yüzyılın efsanevi Moğol imparatoru Cengiz Han ile alakalı gösterisini Çin Komünist Partisi'nin müdahaleleri yüzünden geri çekme kararı aldığını açıkladı.

Çin, Doğu Türkistan ve Tibet'e olan düşmanlığının yanı sıra, İç Moğolistan'da Asya'nın kadim kültürlerine karşı da düşmanlık besliyor. 

Fransa'nın Nantes şehrindeki Château des ducs de Bretagne tarih müzesi, Çin hükumetinin müdahalesini gerekçe göstererek Moğol imparatoru Cengiz Han ile alakalı gerçekleştireceği gösteriyi durdurma kararı aldığını açıkladı. Nantes müzesi Çin'in müdahaleleri yüzünden Cengiz Han hakkındaki gösteriyi zaten üç yıldan fazla beklettiğini aktardı.

Müze müdürü Bertrand Guillet, “Savunduğumuz insani, bilimsel ve etik değerler adına gösteriyi durdurma kararı aldık” şeklinde konuşurken Çinli yetkililerin Cengiz Han ile alakalı olan gösteride 'Cengiz Han', 'İmparatorluk' ve 'Moğol' gibi kelimelerin gösteriden çıkarılmasını talep ettiğini aktardı.

Çin'in Hohhot kentindeki İç Moğolistan Müzesi ile işbirliğiyle gerçekleşecek olan gösteride, Çin Kültürel Miras Bürosu'nun sergi broşürleri, efsaneler ve haritalar üzerinde değişiklik yapmak istediği ifade edildi.

Müze bu tavrı 'sansür' olarak damgalarken Çin Komünist Partisi'nin Moğol tarihinin Çin lehine yeniden yazılmasını istediğini aktardı.

moğol cengizhan imparatorluk çin komünist partisi çin cengiz handan rahatsız oldu çin imparatorluk sözünden rahatsız oldu fransız tarih müzesi gösteriyi geri çekti çin tarihi değiştirmeye çalışıyor baskıcı çin sanata