Çin'in Emlak Krizine Çözümü Bankalara Finansman Artırımı Çağrısı Oldu

TAKİP ET

Soykırımcı ÇKP'nin ekonomisini tehdit eden gayrimenkul krizini çözmek için bankaları finansmanı artırmaya çağırıyor.

2005 - 2011 yılları arasında emlak balonu nedeniyle sorun yaşayan soykırımcı ÇKP'nin emlak  grubu Evergrande Group yüklenicileriyle sorun yaşamaya başlamış, yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanarak 100 milyar doları bulan borcunu ödeyememişti. Bunun ardından Sunac China isimli firma da, 742 milyon dolarlık tahvil kupon ödemesini yapamamıştı. Aynı şekilde gayrimenkul şirketi Kaisa Group Holdings Ltd’nin biriminin borçlanma aracının kupon ödemesini kaçırması da bir başka krize yol açmıştı. Ekonomisini tehdit eden bu krizler üzerine Soykırımcı ÇKP, bankaları finansmanı artırmaya çağırdı.

Çin'de Gayrımenkul Krizi - İnşaat Ekonomisinin Acı Sonu

Çin'de Gayrimenkul Krizi Büyüyor: Şimdi de Sunac Borçlarını Ödeyemedi

Çin'de Emlak Krizi Büyüyor: Bir Şirket Daha Ödeme Yapmadı

Bloomberg’ün konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, bankalar “beyaz listede” yer alan 50 şirkete teminatsız kısa vadeli krediler verebilir. Bu listede zor durumdaki emlak devi Country Garden ve devlet destekli China Vanke de yer alıyor. İsmi açıklanmayan kaynaklar Bloomberg’e yaptıkları açıklamada, şirletlerin kredileri desteklemek için arazi, mülk veya diğer varlıklar gibi teminatlar sunmaları gerekmeyecek ve gayrimenkul firmalarının borçlarını geri ödemeleri için kaynakları serbest bırakacak.

Çin’in emlak sektörü, bir zamanlar Çin’in en büyük ikinci şirketi olan Evergrande’deki likidite krizinin kamuoyuna yansıdığı 2021 yılının ikinci yarısından bu yana bir krize saplanmış durumda.

Diğer Çinli gayrimenkul geliştiricilerinin de benzer sorunlarla karşılaşması ve tahvil ödemelerinde temerrüde düşmeye başlaması, krizin ülkedeki ve küresel ölçekteki diğer sektörlere de yayılabileceği endişelerini artırdı.

Artan endişelere karşı Çin ekonomik önlemler almaya çalışıyor. Japonya'nın en büyük bankası olan Nomura ekonomistlerine göre söz konusu önlemler, Çin genelinde yaklaşık 20 milyon tamamlanmamış ön satışın tamamlanması için gereken 3,2 trilyon Çin yuanlık (451 milyar dolar) finansman açığını kapatmak üzere Pekin tarafından alınan en büyük önlem olacak.

Çin ekonomisi, genç işsizliğinin bu yılın başlarında rekor seviyeye ulaşmasıyla birlikte, Covid sonrası ikna edici bir toparlanma sergilemekte zorlanıyor.

Soykırımcı ÇKP, tehdit oluşturan emlak piyasasındaki spekülasyonu soğutmaya çalışırken, şu anda sektörün düşüşü ile ekonomisini canlandırmak arasında sıkışmış durumda. Çünkü emlak piyasası, ilgili endüstrilerle birlikte ülkenin GSYİH’sine yüzde 30'a kadar katkıda bulunuyor.

Soykırımcı Çin ekonomi tehdit