Çin ile Litvanya Arasında 'Tayvan' Gerilimi: Çin, Büyükelçisini Geri Çağırdı

TAKİP ET

Çin, Litvanya'nın Tayvan'a kendi adıyla temsilcilik açmasına izin vermesi sebebiyle Litvanya'daki büyükelçisini geri çağırdı.

"Tek Çin" ilkesi doğrultusunda Çin halkını uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunan ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle diplomatik ilişkiler kurmasına veya uluslararası arenada temsil edilmesine şiddetle karşı çıkan baskıcı Pekin yönetimi ile Litvanya arasında Tayvan gerilimi yaşanıyor.

Tayvan hükümeti, diplomatik olarak Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıyan ülkelerde "Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu" adı altında temsilcilikler kuruyor. Litvanya da ülkelerin çoğu gibi diplomatik olarak Pekin'i tanıyan ülkeler arasında bulunuyor.

20 Temmuz'da Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Litvanya'da "Tayvan Temsil Ofisi" adıyla temsilcilik kurulacağını duyurmuştu. Litvanya hükümetinin, temsilciliğin "Tayvan Temsil Ofisi" adıyla kurulmasına onay vermesiyle Çin bu karara karşı çıktı.

Çin, söz konusu karara tepki olarak Litvanya'daki büyükelçisini ülkeye geri çağırdı. Ayrıca buna ek olarak Litvanya'nın da Çin'deki büyükelçisini geri çağırmasını istedi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada “Litvanya’ya bir an önce verdikleri bu yanlış kararı düzeltmeleri çağrısı yapıyoruz. Gerekli adımları atmaları ve yanlış yola sapmamalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

çin litvanya büyükelçi ülke geri çağırdı tayvan kriz gerilim diplomatik istek