Çin'in İngiltere'deki Üniversiteler Üzerinde Kurduğu Baskı ve Propaganda Ağı Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Birleşik Krallık kamu yayın kuruluşlarından Channel 4 ÇKP diktatöryasının İngiltere'de yürüttüğü faaliyetlere dair bir belgesel yayınladı

Birleşik Krallık kamu yayın kuruluşlarından Channel 4 ÇKP diktatöryasının İngiltere’de yürüttüğü faaliyetlere dair bir belgesel yayınladı. Kanalın Youtube sayfasından izlenebilen belgeselde, ÇKP’nın İngiltere’deki Çin toplumunun içerisine yerleştirdiği etki ajanlarından, üniversiteler üzerinde kurduğu baskı mekanizmalarına kadar geniş bir yelpazede Çin devletinin kurmaya çalıştığı tehlikeli ağ anlatılıyor.

2019’da Hong Kong’da yaşanan ve ÇKP destekli Hong Kong hükümeti tarafından şiddet yoluyla bastırılan ayaklanmalar neticesinde ülkelerinden kaçarak İngiltere’ye sığınan aktivistlerin ve onların peşindeki batılı ajanların hikayesiyle başlayan belgeselin ikinci bölümünde çok daha çarpıcı olan İngiltere’deki bazı üniversitelerin ÇKP ile girdiği tehlikeli ilişkiler anlatılıyor.

Kendisi de Hong Kong’lu bir babanın kızı olan Isobel Yeung tarafından hazırlanan belgeselde, çeşitli üniversitelerin Çinli öğrencilerden gelecek olan okul harçları ya da ÇKP’den sağlanan fonlar aracılığıyla nasıl kontrol altında tutulduğuna dair çarpıcı örnekler veriliyor. Üzerinde özellikle durulan ilk üniversite ise, Nottingham Üniversitesi.

Üniversitenin eski öğretim görevlisi ve ÇKP isteğiyle kapatılan Çin Çalışmaları Enstitüsü’nün yöneticisi Steve Tsang’le yapılan röportajda, üniversitenin maddi kaynaklarının önemli bir bölümünün Çin’den gelen öğrencilerin eğitim ücretlerinden oluştuğunu, ve bunun nasıl bir baskı unsuru olduğu inceleniyor. Ardından, Nottingham Üniversitesi’nin Çin’de açtığı kampüsün nasıl bir ÇKP kontrolünde bir propoganda makinesine dönüştüğü anlatılıyor. Gazetecilerin ortaya çıkardığı üzere, bu üniversitede öğrenciler mevcut ÇKP diktatörü Xi Jinping’in politik manifestosu olan ‘Xi Jinping Thought’ üzerine eğitimler alıyorlar.

ÇKP’nin Birleşik Krallık üniversiteleri üzerindeki kontrolü bununla da bitmiyor. Öte yandan, yıllardır batılı üniversitelerde çalışan ve önemli makamlara yükselmiş çeşitli akademisyenlerin, bu pozisyonlarını gizli teknoloji transferi için kullandığı da gazeteciler tarafından ortaya çıkartılmış. Batılı devletler ve vatandaşları tarafından fonlanan bu kurumlardaki Çinli çalışanlar sayesinde, geliştirilen teknolojilerin ÇKP’nin askeri teknoloji ar-ge çalışmalarında kullanılıyor.

Bu hususta belgeselde anlatılan çok çarpıcı bir örnek ise, 1980’li yıllarda Londra’ya gelerek Imperial College’da doktorasını tamamlayan ve halen aynı kurumda bölüm başkanlığı yapan Yi-Ke Guo. 2015 yılında Xi Jinping’in Londra ziyaretiden kendisine eşlik eden insanlardan birisi olan Yi-Ke Guo, İngiltere hükümeti tarafından fonlanan yapay zeka çalışmaları esnasında geliştirilen teknolojileri, Çin donanması için geliştirilen insansız deniz araçları için nasıl kullanıldığı anlatılıyor.

Çin’in kendi vatandaşları üzerinde kurduğu baskının ve Uygur Türklerine uyguladığı soykırımın yanısıra, dünyanın dört bir yanında da tehlikeli faaliyetlerle etki alanını genişletme çabaları devam ediyor.

Daha önce İtalya'da ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde Çin'in çeşitli karakollar kurduğu ve ÇKP diktatöryasından kaçanlara baskı uyguladığı ortaya çıkmıştı. Çin'in emperyal projesi Kuşak-Yol'un nihai hedefindeki İngiltere'de de benzer bir durumun çok uzun yıllardan beri yaşandığı anlaşılıyor.

Bir Kuşak Bir Yol: Türklüğün Boynuna Geçirilmek İstenen İlmek

Not: Video şu anda kullanılamıyor görünüyor. Videonun böyle görünmesinin sebebi henüz bilinmese de Türkiye konumuna kısıtlanmış olabileceği belirtildi.

çin ingiltere nottingham üniversitesi şi cinping xi jinping uygurlar soykırım