Çin'in Olimpiyat Uygulamasında Büyük Güvenlik Açığı ve Sansür

TAKİP ET

Çin, olimpiyatlarda kullanılmak üzere hazırladığı My2022 hazırladığı uygulamada baskıcı tavrını sürdürdü.

4 Şubat'ta Pekin'de başlayacak olan Kış Olimpiyatlarına katılacak sporcular için Çin Olimpiyat Organizasyon Komitesi tarafından salgın tedbirleri kapsamında "My2022" adlı bir mobil uygulama hazırladı.

Ancak uygulama eleştirilerin hedefi oldu. Çünkü uygulama Uygurlara yönelik ırkçı sansürler ve güvenlik açığı taşıyor.

DW'nin haberine göre uygulamadaki güvenlik açığı nedeniyle kullanıcı sporcular, gazeteciler ve yetkililerin tüm bilgileri, bilgisayar korsanları tarafından kolayca ele geçirilebilir.

Uygurlara Karşı Sansürlü Kelimeler Listesi

Ayrıca uygulamada Çin Komünist Partisi diktası tarafından "yasaklı" ve "sakıncalı" olarak görülen sözcükler "illegalwords.txt" adlı bir dosya ile engellendi. Tayvan ve Hong Kong'da kullanılan birçok sözcük ve ayrıca Uygur Türkçesinde, Tibetçede ve İngiliz dilinde birçok kelime uygulamada kullanılamıyor. 

Uygulamada "Falun Gong, Tiananmen protestoları, Dalay Lama, Sincan" gibi kelimelerin yanı sıra "Müslüman, Kur'an-ı Kerim" gibi 2 bin 442 kelime uygulamada yasaklı. Çin Organizasyon Komitesi'nin ortaya çıkan skandala ilişkin hiçbir açıklama yapmadığı belirtiliyor.

Skandalı ortaya çıkaran Citizen Lab tarafından hazırlanan raporu hazırlayan isimlerden Jeff Knockel DW'ye yaptığı açıklamada "Her iki platform da, uygulamaların hassas verileri uygun bir şifreleme olmadan iletmesini yasaklıyor. Bu durumda ikisinin de, mevcut güvenlik sorunlarının giderilmemesinin, My2022'yi uygulama mağazalarından kaldırmayı da beraberinde getirmesine dair bir karar vermesi gerekiyor" diye konuştu.

çin olimpiyat uygulama my2022 sansür