Çin, Küba'da ABD'ye Karşı 'Casus Üssü' Kuracak İddiası

TAKİP ET

ABD'li yetkililerin The Wall Street Journal'a verdiği demeçte, soykırımcı Çin'in Küba ile bir elektronik dinleme üssü inşa etmek için bir anlaşmaya vardığı belirtildi.

The Wall Street Journal'un ABD'li yetkililerin demecine dayandırdığı habere göre soykırımcı Çin, Küba ile bir elektronik dinleme üssü inşa etmek için bir anlaşmaya vardı.

Prensipte üzerinde anlaşmaya varılan anlaşmaya göre soykırımcı Çin'in, ABD'de iletişimi kesebilecek bir tesis inşa etmesine izin verilecek. WSJ, Çin casus üssünün ABD gemi trafiğini de izleyebileceğini bildirdi. 

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, endişe verici rapor hakkında özel olarak konuşamayacağını ancak Küba'da planlanan casus üssünün Biden yönetimi içinde alarma neden olduğunu söyledi. Yetkililer, Çin tesisinin Pekin'in SIGINT olarak bilinen casusluk izleme yoluyla e-postaları, telefon görüşmelerini ve uydu iletimlerini izlemesine izin vereceğini söyledi . 

Kirby, "Bu özel rapor hakkında konuşamasam da, Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu yarım küre de dahil olmak üzere dünya çapında askeri amaçlara sahip olabilecek altyapıya yatırım yapma çabalarının farkındayız ve birçok kez konuştuk" dedi.

ABD'den Yalanlama

Öte yandan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin, "yüksek derecede gizli istihbarata aşina ABD'li yetkililere" dayandırdığı haberinde, Çin'in, Küba'da elektronik gizli dinleme tesisi kurma planının "doğru olmadığını" söylemesi kafa karışıklığına neden oldu.

Ryder, "Elimizdeki bilgilere dayanarak bu haberin doğru olmadığını söyleyebilirim. Çin ve Küba'nın herhangi bir casusluk istasyonu geliştirdiğine ilişkin bir bilgimiz yok." ifadelerini kullandı.

Pentagon Sözcüsü, Çin ve Küba'nın bir tür ilişki sürdürdüğünü "kesinlikle" bildiklerini ancak basında yer alan söz konusu iddianın doğruyu yansıtmadığı söyledi.

Ryder, Çin'in dünyanın çeşitli yerlerindeki "ilgili tüm faaliyetlerini" izlemeyi sürdüreceklerini kaydetti.

abd çin küba çin casus üssü dinleme üssü