Çin, Macron'un Doğu Türkistan Teklifini Kabul Etmedi

TAKİP ET

Macron'un, Çin'in Uygur Türklerine yönelik muamelelerinin BM nezdinde soruşturulması için yaptığı çağrı Çin tarafından reddedildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'nin bir daimi üyesinden kabul edemeyeceğimiz şey; Birleşmiş Milletler'in veya STK'ların varlıklarını ve kapasitelerini görmesi, yanıt vermesi ve (soruna) bir çözüm bulmalarını reddetmesidir." ifadeleri kullanılmıştı.

Macron'a yanıt veren işgalci Çin'in Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise "Avrupalı şahsiyetler de dahil olmak üzere Doğu Türkistan'a yönelik bu tür ziyaretlere başından beri açığız." iddiasında bulundu.

Çin'in şu ana kadar çoğunluğu Arap ülkelerinden olmak üzere 90'dan fazla ülkeden gelen diplomat, araştırmacı ve delegasyona ev sahipliği yaptığını iddia eden Çinli sözcü, "Ancak, Doğu Türkistan'ı siyasi manipülasyon ve insan hakları adına müdahale amacıyla kullanan herhangi bir ülkeye karşıyız." dedi. Ayrıca sözcü, "Hatta suç varsayımına, karinesine dayalı soruşturmalar yürütülmesine kesinlikle karşıyız." şeklinde konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, "Kötü niyetli önyargılara sahip olmadığınız ve gerçekten Sincan'ı daha iyi keşfetmek veya anlamak istediğiniz sürece sizi ağırlarız." ifadelerini kullandı.

ABD ve Avrupalı ülkeler ve uluslararası sivil toplum kuruşuşları, Çin'i genellikle kendine yakın ülkelerden heyetler getirerek sınırlı sayıda yerleri gösterip propaganda yapmakla suçluyor. ABD'li yetkililer daha önce yapılan benzer gezileri, "turistik ve göz boyama amaçlı yapılan seyahatler" olarak nitelendirmişti.

Batılı makamlar, Doğu Türkistan'a Çin'in herhangi bir baskısı ve takibi olmaksızın girmek istediklerini ve bağımsız soruşturma yürütmek istediklerini belirtiyor.

Çin'e Karşı Avrupa Stratejisi

Fransa lideri Macron cuma günü yaptığı açıklamada, Çin'e karşı "bir Avrupa stratejisi" çağrısı yapmış ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile görüşmesinde Uygurlar meselesini gündeme getirdiğini de ifade etmişti.

Macron ayrıca eylül ayında, Doğu Türkistanlılara yapılan muameleyi "kabul edilemez" olarak değerlendirdiklerinin vurgulamıştı. Macron, bu çıkışında toplama kampları, toplu tutuklamalar ve zorunlu çalıştırma ile ilgili tanık ifadelerine atıfta bulunmuştu.

 

fransa çin macron doğu türkistan uygur toplama kampı