Çin: Taliban'la Çalışmaya Hazırız

TAKİP ET

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Taliban'la çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile yaptığı telefon görüşmesinde "Uluslararası toplumun Afganistan'a baskı yapmak yerine yardımcı olması gerektiğini" söyleyen Wang bu sayede "Afganistan'daki siyasi geçişin daha hızla sağlanarak istikrarın sağlanabileceğini ve göçün de azalabileceğini" belirtti.

Taliban'ın yeni hükümeti kurmasının bekleneceğini belirten Wang, örgütle çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Putin: Taliban'ın Ülkeyi Ele Geçirdiği Gerçeğini Kabul Etmeliyiz

Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesi üzerine açıklama yapan Putin de örgütün ülkede terör örgütleri tarafından kullanılmasına engel olunacağı ve yabancı diplomatların güvenliğini sağlamaya yönelik sözlerini tutacağını umduğunu ifade etti.

Bunun yanında Putin, ülkede demokratik hükümet kurmaya yönelik 20 yıllık çabası sonrasında geri çekilen ABD'yi ima ederek "Diğer ülkeler Afganistan’a kendi değerlerini benimsemesi konusunda baskı yapmamalı. Taliban’ın ülkenin neredeyse tamamını kontrol ettiği gerçeğini kabul etmeliyiz" diye konuştu.

Perinçek: Afganistan'a Modernlik, Çağdaşlaşma, Kadın-Erkek Eşitliği Taliban'dan Gelecek

Rusya'nın "imparatorluk siyasetini savunduğunu" söyleyen ve Çin'in Doğu Türkistan'da kurduğu toplama kamplarını savunan Doğu Perinçek de Taliban'a yönelik övgü dolu sözler söylemiş, "Taliban, aynı Mustafa Kemal Paşa'nın Türkiye'de yaptığı gibi Afganistan'ın Kurtuluş Savaşını başardı. Afganistan'dan Mustafa Kemal çıkmadı Taliban çıktı" ve "Afganistan'ın seçeneklerini, Amerika veya Taliban, Taliban'dan modernlik, çağdaşlaşma, kadın-erkek eşitliği, oradan gelecek. Oradaki süreçler, oradaki çelişmeler, Afgan halkı getirecek. Yoksa Amerika oraya çağdaşlık getiremez" ifadelerini kullanmıştı.

Çin Taliban'la Çalışmaya Hazırız