Çin ve İran, ABD'ye karşı Bir Arada

TAKİP ET

İran'ın, bağımsızlığını ve millî haysiyetini koruma ve kendi gelişim yolunu seçme hakkını güçlü bir şekilde desteklediklerini bildiren Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Geçmiş, günümüz ve gelecek ne olursa olsun Çin, her zaman İran'a karşı gerekçesiz tek taraflı yaptırımlara karşı çıktı" ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'ı ziyaret eden soykırımcı Çin'in Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmede, "Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çok taraflı bir anlaşma. ABD'nin bu anlaşmayı yeniden uygulaması için hiçbir ön koşulu olmamalı. İlk hamle de onlardan gelmeli" ifadelerini kullandı. Çin'in, nükleer anlaşmaya uyulması konusunda oynadığı önemli role değer verdiklerini dile getiren Ruhani, Pekin ile temasları ve iş birliğini güçlendirmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanı Wang, İran nükleer anlaşmasının, çok taraflı olarak yürütülen sıkı bir çalışmanın sonucunda elde edilmiş önemli bir başarı olduğunu belirterek "Önceki ABD yönetiminin anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi, uluslararası anlaşmalara uyulmaması yönünde kötü bir emsal oluşturdu ve uluslararası toplum bunu hep birlikte kınadı" dedi.

"Yeni ABD yönetimi anlaşmaya geri dönmeyi umuyor ve biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz" diyen Çinli bakan, Washington'un, KOEP'ten çekilerek bölgesel barışa, uluslararası istikrara ve ilgili bütün ülkelere verdiği zararı düşünmesi gerektiğini söyledi.

Wang, "ABD, İran'a yönelik tek taraflı yaptırımları ve Çin'e yönelik olanlar da dâhil sınır ötesi tedbirleri bir an önce kaldırmalı" çağrısını yaptı.

"Çin, her zaman İran'a yönelik yaptırımlara karşı çıktı"

İran'ın, bağımsızlığını ve millî haysiyetini koruma ve kendi gelişim yolunu seçme hakkını güçlü bir şekilde desteklediklerini bildiren Wang, "Geçmiş, günümüz ve gelecek ne olursa olsun Çin, her zaman İran'a karşı gerekçesiz tek taraflı yaptırımlara karşı çıktı" ifadelerini kullandı.

Çin İran ABD İran nükleer anlaşması Hasan Ruhani Wang Yi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Kapsamlı ORtak Eylem Planı Joe Biden Donald Trump