Çin ve Rusya BM İnsan Hakları Konseyine Seçildi

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne seçilen yeni 15 ülke belli oldu. Genel Kurulu oylaması ile belirlenen ülkeler arasında insan hakları ihlalleri ile sürekli gündeme gelen Çin ve Rusya da yer aldı.

Doğu Türkistan’daki insanlık dışı faaliyetleri ile sürekli gündeme gelen Çin, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyesi oldu. Her gün farklı bir insan haklarını hiçe sayan uygulamayla sahneye çıkan Çin’in bu konseyde yer alması tepki çekti. Çin’in yanı sıra geçtiğimiz günlerde "Türkiye hiçbir zaman müttefikimiz olmadı" şeklinde açıklama yapan Rusya da konseye seçildi.

BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilen diğer ülkeler ise Fransa, İngiltere, Pakistan, Özbekistan, Nepal, Senegal, Fildişi Sahili, Malawi, Gabon, Ukrayna, Meksika, Bolivya ve Küba oldu. Suudi Arabistan ise yeterli oyu alamayarak konseyde yer alamadı. Seçilen ülkeler 3 yıl süre ile İnsan Hakları Konseyi’nde görev yapacak.

Çin Rusya ve Küba Seçilmeyi Hak Etmedi

İnsan Hakları İzleme Örgütü Birleşmiş Milletler direktörü Louis Charbonneau’dan seçimlere ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi. Yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’ın konseye seçilememesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Charbonneau; Çin, Rusya ve Küba’nın ise bu konseyde olmayı hak etmediklerini söylerken, bu ülkelerin ihlal ve istismarları engellemeyeceğini ifade etti.

çin rusya küba bm insan hakları konseyi insan hakları doğu türkistan yeni 15 ülke