Çin Virüsü, Çekya'da 4 Sağlık Bakanı İndirdi: Sonuncusu 48 Gün Dayanabildi

TAKİP ET

Çekya Başbakanı Andrej Babis, sadece 48 gün önce göreve başlayan çiçeği burnunda Sağlık Bakanı Petr Arenberger'in istifa ettiğini duyurdu. Böylece ülkede, Çin virüsü salgını boyunca 4'üncü sağlık bakanı da görevden ayrıldı.

Arenberger’in ailevî nedenlerden ötürü istifa kararı aldığını söyleyen Babis, konuyu henüz Cumhurbaşkanı Milos Zeman ile görüşmediğini, onun bakan değişikliğine karşı çıkacağını düşünmediğini ifade etti.

Ülke basınında yer alan haberlere göre ise Arenberger, mal varlığı beyanı ve ticarî ilişkilerine yönelik eksik ya da çelişkili beyanları sebebiyle üzerinde artan baskılar sonucunda istifa etmek zorunda kaldı.

Önceki bakan Jan Blatny, Çin virüsü hastalarının tedavisinde alternatif olarak geliştirilen ilaçların denenmesine ilişkin getirdiği sert kurallar ve AB’nin onaylamadığı Rus aşısı Sputnik V için onay vermeyi reddetmesine ilişkin eleştirilerin artmasının ardından 7 Nisan’da görevden alınmıştı.

Blatny, 29 Ekim 2020’de, salgın önlemleri sebebiyle kapalı olması gereken bir restoranda görüntülendiği için görevi bırakmak zoruna kalan Roman Prymula’ın yerine göreve getirilmişti.

Prymula’dan önceki bakanı Adam Vojtech ise 2017’nin Aralık'ından beri oturduğu bakanlık koltuğunu, 21 Eylül 2020’de, ülkedeki vaka sayısının arttığı bir dönemde bırakmıştı.

Çekya’da 30 bin 41 kişi Çin virüsü yüzünden yaşamını yitirdi, toplamda 1 milyon 658 bin 778 bin vaka kayda geçti.

Çekya Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı istifa etti Petr Arenberger çin virüsü koronavirüs covid-19 kovid-19 pandemi salgın çek cumhuriyeti Milos Zeman Andrej Babis dördüncü sağlık bakanı çekya Jan Blatny Roman Prymu